[FOTO] EcoBrunch în Ținutul Zimbrului: o poveste de toamnă rodnică s-a scris în livada cu meri de la Agapia

Când toamna coboară peste Ținutul Zimbrului- destinația ecoturistică a județului Neamț, fiecare frunză căzută pare să cânte o poveste a naturii. Iar când mâna omului gospodar intervine în poveste cu gust, se îmbină o adevărată simfonie de arome, care trezește la viață toate simțurile.

Recent, peste 150 de persoane din toate colțurile țării au avut parte de o experiență inedită pe baza acestei rețete: Ecobrunch în Ținutul Zimbrului.

În spatele casei dintre pini din Agapia, în livada cu mere roșii a doamnei Maria, au (re)descoperit în a doua sâmbătă din Brumărel că viața… sau măcar o zi din ea, din când în când, poate fi trăită altfel. Pur, ca aerul respirat în Codrii de Aramă sau Pădurea de Argint,  și simplu, ca traiul românului de odinioară, cu mâncare făcută la ceaun din legumele îngrijite în propria grădină, cu plimbări prin natură și activități care să-ți ungă sufletul… cu dulceața amintirilor din copilărie.

Aperitive tradiționale și diversificate, un borș delicios cu hribi, o tocăniță de legume parfumată, fasole cu afumătură care te ducea cu gândul la bunica, un proțap de oaie pregătit la fața locului, niște sarmale de n-ai mâncat în viața ta (o combinație de urdă, carne și legume știută numai de bucătarul Daniel și ajutoarele lui), prăjituri cu fructe dulci și sucurile naturale din cătina lui bicu au fost doar câteva din bunătățile pregătite de oamenii locului, pentru participanți.

Prezenți au fost și meșteri populari locali, care au adus cu ei două ateliere: unul pentru tors și altul pentru țesut. Cei mai mici dintre participanți, și nu numai, s-au învrednicit astfel cu tradițiile populare. Și știți ceva? Nu veți găsi un ciorap mai călduros decât cel împletit cu migală de vreo tanti a locului, în niciun magazin de fițe din centrele comerciale.

Produse locale, standuri pitorești și meșteri măieștri, fiecare cu poveștile și secretele sale, au adus un strop de autenticitate în livada de meri.

Pentru a completa experiența, nici muzica și dansul popular nu au lipsit. Ritmurile tradiționale au încântat inimile celor prezenți și i-au făcut să se simtă parte din acest loc minunat.

Spre după-amiază, a fost organizată și o drumeție prin împrejurimi, iar oamenii au avut astfel ocazia să descopere frumusețea peisajului agapian în plină transformare toamnatică.

Iar pentru a savura cu adevărat tot ce zona are de oferit, o degustare de vinuri a fost pregătită cu ajutorul unor prieteni dragi ai gazdelor.

Ecobrunch în Ținutul Zimbrului nu e un eveniment la prima ediție. Periodic, este organizat cu grijă de Asociația Ținutul Zimbrului, o entitate dedicată promovării destinației ecoturistice a județului Neamț. Locul ales pentru eveniment diferă de la ediție la ediție, dar mereu se păstrează elementele acestui concept: aer liber și curat, aproape de natură pentru o drumeție pe cinste, produse locale și meșteri populari, bunătăți culinare specifice zonei, voie bună și atmosferă caldă.

Desfășurarea EcoBrunchului la început de octombrie la Casa dintre pini începe însă să capete rădăcini. Au trecut vreo patru ani de la prima ediție găzduită de doamna Maria și soțul ei. Și de data asta, a fost o adevărată poveste de toamnă, unde fiecare element, de la gusturi la culoare și tradiții, a contribuit la crearea unei atmosfere deosebite. A fost o ocazie pentru oameni de a se conecta cu natura și cultura autentică a acestui loc minunat, oferindu-le o experiență memorabilă. Așa cum spun organizatorii, „încercăm să aducem o frântură de autenticitate și frumusețe a Ținutului Zimbrului în inimile tuturor celor care ni se alătură la aceste evenimente”.

În cele din urmă, ultima ediție a „EcoBrunch în Ținutul Zimbrului” a fost o dovadă că toamna este mai mult decât o simplă schimbare a anotimpurilor; este o oportunitate de a celebra viața și tradițiile locului, întâlnindu-ți apropiații în mijlocul unei naturi bogate și a gusturilor autentice. În fiecare părticică a acestui eveniment, oamenii au simțit că au fost martorii unui moment special, ce le-a adus bucurie și amintiri de preț.

Să ne revedem cu bine, la următoarea ediție!

Andreea Trăsnea

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate