[FOTO/VIDEO] ÎPS Teofan, la Pipirig. A fost sfințită Brânzăria lui David Creangă (200 ani), salvată de autorități de la autodistrugere

Zi binecuvântată a fost duminică, 14 ianuarie, pentru nemțenii din comuna Pipirig. ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Pipirig II, unde preot paroh este părintele Mihai Bistriceanu. Mai apoi, a sfințit un monument istoric vechi de aproape 200 de ani, salvat de la autodistrugere de primarul Vasile Dorneanu: Brânzăria lui David Creangă, bunicul marelui povestitor humuleștean.

La evenimentul cu o semnificație deosebită pentru pipirigeni au participat și Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Daniel Vasilică Harpa- primarul orașului Târgu-Neamț și președintele PSD Neamț, Ion Asaftei- președintele Consiliului Județean Neamț.

Sfânta Liturghie de astăzi este pentru noi o împodobire nu numai liturgică, dar și spirituală, pentru că ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit în această biserică din Pipirig, unde a fost botezat Patriarhul Nicodim și în care au slujit peste 200 de ani preoți și s-au împărtășit cu Sfânta Euharistie atâția mii de credincioși (…).

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a învrednicit să duc jugul preoției timp de 49 de ani, dintre care 47 de ani numai aici. Am slujit cu toată dragostea, cu tot respectul, pentru că de aici am plecat și aici voi rămâne. (…) Aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru toate!„, a spus pr. paroh Mihai Bistriceanu.

În semn de prețuire pentru întreaga activitate desfășurată spre păstrarea dreptei credințe, ÎPS Teofan i-a oferit pr. Bistriceanu Crucea Sfintei Mitropolii.

„Cred că, în primul rând, trebuie să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate. (…) Vă mulțumim Înaltpreasfinției voastre că astăzi ați ajuns în mijlocul nostru. E o bucurie enormă pentru noi.

De asemenea, trebuie să mulțumim părintelui nostru drag, Mihai Bistricianu, pentru modul în care ne-a povățuit de fiecare dată. Părintele Mihai Bistriceanu a fost un deschizător de drumuri, la care am găsit de fiecare dată înțelegere și îndrumare. Este un om harnic și gospodar, care a făcut lucruri deosebite, prin implicarea în comunitate, de la consolidarea și restaurarea acestei sfinte biserici, la muzeul parohial sau casa socială. S-a zbătut, s-a implicat și a coordonat toate aceste activități. (…)”, a spus primarul Vasile Dorneanu.

Precizăm că la această biserică s-au executat lucrări de consolidare, întreținere și reparație cu ajutorul ctitorilor, al Consiliului Județean Neamț și al Primăriei comunei Pipirig.

După Sfânta Liturghie, a fost sfinţit și monumentul istoric „Brânzăria lui David Creangă”, salvat de la autodistrugere de către primarul comunei Pipirig, în colaborare cu celelalte instituții cu competențe în acest demers.

Veche de aproape 200 de ani, brânzăria în care era prelucrat laptele pe vremea copilăriei lui Nică de la Humulesti este acum într-un loc unde poate fi admirată atât de oamenii locului, cât și de turiștii care străbat DN 15, drumul care face legătura între Moldova și Ardeal.

Dintr-o curte privată din satul Dolhești, acolo unde zăcea în paragină, monumentul istoric a fost restaurat și relocat chiar lângă cimitirul Bisericii Sfântul Nicolae, unde sunt înmormântaţi bunicii lui inegalabilului povestitor: David și Nastasia Creangă.

„Era o datorie a noastră față de înaintași să luăm acest monument- Brânzăria lui David Creangă- din satul Dolhești, acolo unde nu putea fi restaurat, si să-l aducem aici, să-l integrăm în ansamblul Bisericii Sf Nicolae, să avem două monumente reprezentative pentru comunitatea nostră.

Nu are o valoare financiară mare, dar are o valoare sufletească pentru noi, toți cei din Pipirig, întrucât acest monument vorbește despre originea, preocupările și  înaintașii noștri.

Mulțumesc pentru sprijinul acordat în mod continuu dlui președinte Daniel Harpa și dlui președinte Asaftei și, mai ales,  dumneavoastră, stimați concetățeni!”, a spus primarul Vasile Dorneanu.

Vreau să îi felicit cu căldură pe părintele Bistriceanu, pe colegul meu- primarul Vasile Dorneanu și pe toți cei implicați în acest proiect minunat, nu prin valoarea financiară, ci prin semnificație: la Pipirig, Neamț se respectă moștenirea noastră culturală, istorică și spirituală.

Doamne-ajută, tuturor!”, ne-a declarat primarul de Târgu-Neamț, Daniel Vasilică Harpa, președintele PSD Neamț.

CLICK AICI PENTRU VIDEO:

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate