Fotografie unicat a lui Mihai Eminescu, donată Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu Neamț

Miercuri, 16 august 2023, patrimoniul Complexului Muzeal Național Neamț s-a îmbogățiti cu un bun cultural de o valoare incomensurabilă, datorită bunăvoinței și pasiunii pentru cultură a doamnei avocat Gianina-Vera Poroșnicu, cea care a donat Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu Neamț penultima fotografie care i-a fost făcută poetului Mihai Eminescu în timpul efemerei sale existențe.

Spiritul altruist al donatoarei care a salvat și a redat strălucirea Casei Joseph Zoller din Iași, clădire monument istoric, restaurată din fonduri personale, nu s-a dezmințit nici de această dată.

În cadrul intim al casei în care muza eminesciană și-a trăit primii doi ani din viață, doamna avocat Gianina-Vera Poroșnicu a semnat, în prezența președintelui Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei, contractul de donație a fotografiei care ni-l dezvăluie pe „omul deplin al culturii române” la vârsta maturității, în costumul său alb, de vară și vizibil marcat de suferințele bolii care și-au pus amprenta asupra stării sale de sănătate în ultimii săi ani din viață.

Mărturia vizuală, datată în anul 1884, și realizată în atelierul celebrului fotograf Nestor Heck, situat pe strada Lăpușneanu, din Iași, este o piesă rară și prin prisma faptului că se cunoaște reticența pe care „Luceafărul poeziei românești” a avut-o pentru imortalizarea sa în fața aparatului de fotografiat.

Nu poate decât să ne onoreze gestul de profundă generozitate al doamnei avocat Gianina-Vera Poroșnicu, care a considerat că locul penultimei fotografii a poetului Mihai Eminescu este alături de cea care i-a marcat viață și i-a influențat opera, în singura casă memorială dedicată scriitoarei Veronica Micle.

informează Complexul Muzeal Național Neamț

Fotografia donată, un plus de valoare și strălucire dat instituției de cultură de pe drumul care duce spre Cetatea Neamț, va putea fi admirată, de un număr cât mai mare de vizitatori, în prima sală a expoziției permanente a Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu Neamț.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate