Galeria sinelui pe internet: legătura între narcisism și activitatea intensă pe rețelele sociale

Într-un studiu recent, experții în psihologie au analizat impactul narcisismului în era digitală și au descoperit rezultate uimitoare. Narcisismul, o trăsătură personală asociată cu autosuficiența exagerată și prețuirea de sine excesivă, a fost adesea asociat cu comportamente distructive și egocentrice. Acum, oamenii de știință explorează cum această trăsătură se manifestă în mediul online.

Studiul, realizat pe un eșantion de 1000 de participanți, a examinat relația dintre narcisism și comportamentul online. Rezultatele preliminare sugerează că există o corelație semnificativă între nivelurile ridicate de narcisism și o activitate intensă pe platformele de socializare online. Participanții care au înregistrat scoruri mai mari în testele de narcisism au prezentat o tendință de a se angaja în auto-promovare excesivă, postând fotografii și texte prin care își accentuează propria imagine.

De asemenea, s-a observat că aceștia sunt mai susceptibili a se implica în conflicte online și în a căuta validarea constantă în mediul virtual.

„Descoperirile noastre sugerează că narcisismul poate fi un factor important în explicarea comportamentului excesiv pe internet”, a declarat Dr. Alexandra Smith, psiholog și coordonator al studiului. (…)Această nevoie constantă de atenție și aprobare poate influența negativ relațiile interpersonale și poate afecta starea de bine a individului.”

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că nu toate activitățile online sunt semne de narcisism. Este important să se facă o distincție între utilizarea obișnuită a rețelelor sociale și un comportament patologic care indică prezența narcisismului. În timp ce oamenii sunt atrași de platformele de socializare pentru a-și împărtăși experiențele și pentru a se conecta cu alții, este crucial să se păstreze un echilibru și să se evite comportamentele care pot avea un impact negativ asupra relațiilor și stării de bine. Deși studiul aduce o contribuție semnificativă în înțelegerea modului în care narcisismul se manifestă în mediul online, cercetătorii subliniază că este nevoie de mai multe analize pentru a explora în profunzime această relație și pentru a identifica strategii eficiente de gestionare a comportamentului online disfuncțional.

În concluzie, narcisismul și comportamentul online excesiv sunt subiecte de interes crescut în cercetarea psihologică contemporană. Studiul recent evidențiază conexiunile dintre aceste două aspecte și subliniază importanța unei utilizări responsabile a mediului online. Într-o lume în care tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important, înțelegerea consecințelor și impactul comportamentului online devin tot mai importante pentru individ și societate.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate