[galerie FOTO] Pelerinajul de Florii, în Târgu-Neamț

Sâmbătă, 8 aprilie, începând cu ora 15.00, la Târgu-Neamț a avut loc pelerinajul de Florii, la care au participat preoții din Protopopiatul Târgu-Neamț, dascălii bisericilor din zonă și numeroși creștini.

Procesiunea închinată Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim a început de la Biserica Sfântul Nicolae de la poalele Cetății Neamț, unde a fost oficiată slujba Vecerniei. Aici, s-a rostit și rugăciunea la binecuvântarea ramurilor de salcie: Doamne Dumnezeul nostru, cel ce şezi pe Heruvimi, cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre Patima cea de bunăvoie, poporul cel ce şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei  – ramuri de copaci şi stâlpări de finic-, I-a prevestit Învierea; Însuţi Stăpâne păzeşte-ne şi pe noi, care, urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainteprăznuire. Şi, precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi-au strigat Ţie: „Osana”, apără-ne şi pe noi, ca, prin laude şi cântări duhovniceşti, să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă Înviere cea de a treia zi, În Hristos Iisus, Domnul nostru, cu care împreună eşti binecuvântat cu Preasfântul şi Bunul şi de viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în veci vecilor. 

Mai apoi, preoții și credincioșii au pornit pe B-dul Ștefan cel Mare, spre inima Târgului.

În fața procesiunii au mers câțiva credincioși cu o icoană de dimensiuni mari reprezentând scena Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, cu Sfânta Cruce și cu prapuri.

Pe tot parcursul drumului, credincioșii au ținut în mâini flori și ramuri de salcie binecuvântate, intonând alături de preoți cântări specifice evenimentului religios.

Pelerinajul de Florii din Târgu-Neamț a avut ca destinație Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din inima Târgului, unde s-a oficiat slujba Litiei.

Acest eveniment religios ne amintește de intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Este singurul moment din viața Sa pămânească în care Iisus acceptă să fie aclamat ca Împărat. Mântuitorul a intrat în Ierusalim șezând pe mânzul asinei, înconjurat de cei 12 Apostoli, iar mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic  și cântări de bucurie: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!” (Ioan 12,13). După Florii, urmează Săptămâna Patimilor lui Hristos, care culminează cu Răstignirea Sa pe Cruce, pentru iertarea păcatelor noastre.

Andreea Trăsnea

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate