Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” deschid programul expozițional al anului 2024 cu artistul romașcan Gheorghe Pintilie

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț deschid programul expozițional al anului 2024 cu artistul romașcan Gheorghe Pintilie, care în perioada 1-14 februarie 2024 a pregătit pentru publicul vizitator expoziția intitulată „Introspecție și metamorfoză”.  Este o expoziție retrospectivă și cuprinde lucrări realizate în diferite perioade ale artistului.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 1 februarie la ora 17, în cadrul căruia vor lua cuvântul prof. univ. dr. Cristian N. Ungureanu, Prorector UNAGE Iași, prof. Ștefan Potop, președintele UAP filiala Neamț și artistul expozant.

Conceptul expoziției este prezentat de însuși artistul Gheorghe Pintilie în următoarele rânduri:

„Vârsta pe care o am acum este vârsta la care din punct de vedere cronologic începe bătrânețea. Bătrânețea este perioada în care privești înapoi din ce în ce mai des din dorința de a face o evaluare a drumului parcurs, astfel, titlul expoziției mele este „Introspecție și metamorfoză”, introspecția fiind o metodă de autocunoaștere și primul pas spre schimbarea în bine a sinelui, spre reconstrucția personală.

O parte din lucrările mele sunt rezultatul pictural al unui proiect artistic de introspecție – retrospecție, cu miza narativ identitară, autobiografică și confesivă, care aduce ca element de noutate, împletirea organică a acestor două instrumente de cunoaștere pentru dezvăluirea poveștii unui sine (sinelui meu), în care se amestecă și poveștile celorlalți, a acelora care mi-au influențat în mod direct, mai mult sau mai puțin, viața. Autoportretele mele introspective au la bază expresii, reacții și ipostaze mai importante din punct de vedere personal, realizate cu emoție și sinceritate confesivă, fără a insera personajul într-un timp sau spațiu anume, astfel încât contemplatorul să poată empatiza cu ușurință.

Tot în scopul dezvăluirii sinelui, mizând pe calitățile deductiv-empatice ale spectacolului, am adus în expoziție și lucrări executate într-o manieră mai realistă, cu poveștile acestora pe care i-am preferat de-a lungul timpului ca protagoniști ai picturilor mele și a căror alegere și reprezentare plastică vorbesc de la sine despre sensibilitatea mea sufletească, despre caracterul meu, despre valorile pe care le prețuiesc în viață, despre apartenența mea la un neam, la o chintesență a lumii rurale care nu se pierde niciodată.

Memoria tradiției am abordat-o pictural și într-o lucrare realizată în maniera modernistă, intitulată Icar și Dedal care reprezintă un dialog parodic între mitologie și meta-realitate, adică Icar nu mai este cel pe care îl știm din mitologie, el devine un alt Icar, astronaut al marilor spații. În spate bătrânul Dedal, care asigură această jocțiune între memoria tradiției și amprenta viitorimii.

Lumea pe care o prezint în picturile mele nu este o lume ternă, cenușie, ci o lume plină de lumină și culoare, animate de sentimente profunde, o lume cu respect pentru înaintași și istoria poporului, pentru valorile neamului, pentru familie și sentimentul matern, o lume a copiilor frumoși, a cuceririlor tehnicii, a aspiratiilor și a zborului din înalt spre înalt etc. .

Vă invit cu drag să fiți alături de mine și mi-aș dori ca să percepeți acest eveniment artistic ca pe o sărbătoare a ochiului, iar lucrările mele ca pe niște solfegii cromatice pornite din muzica sufletului meu pentru bucuria ochilor și sufletului dumneavoastră!”

Scurtă biografie:

Artistul este născut în data de 23 septembrie 1957, în comuna Podoleni, Neamț. A urmat cursurile Facultății de Zootehnie din Iași, unde a absolvit în anul 1985 și cursurile postuniversitare de Educație Tehnologică și Tehnologii Asistate pe Calculator la Universitatea din Bacău promoția 2001. Și-a desfășurat activitatea profesională ca inginer zootehnist între anii 1985-1991, apoi ca professor de Educație Tehnologică, timp de 30 de ani.

Având o activitate picturală ca autodidact pasionat de arte plastice, urmează cursurile de Master la UNAGE – Iași în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, specializarea Pictură, în perioada 2020-2022.

Activitate artistică:

În străinătate a participat la expoziții colective în:

 • Galeria Pinter din Budapesta;
 • White Space Chelsea Gallery – New York, Muzeul de Artă Modernă și contemporană;
 • G. Sciortino – Monreale, Galleria d’Arte Spazio Big Santa Marta – Milano.

În țară

 • 1975- 1981 – în perioada de debut, participă ca Pictor amator la Cenaclul Literar – Artistic „Muguri” – Căminul Cultural din Podoleni – Neamț;
 • 1997 – 1999 – Galeria de Artă a Fundației Culturale „Alexandru Podoleanu” – Podoleni;
 • 1984 – participă cu lucrări în cadrul expoziției colective organizată cu ocazia Festivalului literar-artistic studențesc „Flori de mai”, în holul Universității Agronomice „Ion Ionescu de la Brad” Iași;
 • 1996 – participă cu lucrări la expoziția colectivă organizată cu ocazia dublei aniversări: sărbătoarea a 130 de ani de la înființarea Școlii din Podoleni și sărbătorirea a 150 de ani de la nașterea ilustrului compozitor de muzică laică și bisericească, reputat profesor și dirijor Alexandru Podoleanu;
 • 1997 – realizează o amplă pictură murală în holul Școlii din Adjudeni, jud. Neamț;
 • 1997 – 2005 – participă cu lucrări la expoziții colective anuale în cadrul Fundației culturale „Alexandru Podoleanu” din Podoleni – Neamț, al cărei membru este;
 • 2013 – 2016 – înființează ateliere de pictură în Școlile Stănița, Bahna, Izvoare și Văleni, în cadrul cărora îi învață pe elevi tainele picturii și organizează expoziții cu lucrările acestora;
 • 2019 – Elite Prof Art Gallery – București;
 • 2021 – Galeria HA SUS – Creative Cloud – Unage – Iași și UAP România;

            Galeria Ap Arte – Facultatea de Arte Vizuale și Design – UNAGE – Iași;

            Galeria de Artă „Sala pașilor pierduți” – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Iași;

            Bienala de Pictură „Alexandru Cuciurescu” – Muzeul de Artă – Tulcea;

 • 2019 – 2022 – Centrul Cultural „Mihail Eminescu”- București;
 • 2022 – Galeria de Artă – Biblioteca Națională a României – București;

Galeria de Artă Transdisciplinară „Alchimia” – Iași, Elite Prof Art – București;

 • 2023 – Foaierul Sălii „Calistrat Hogaș – CJ Neamț, Primăria Butea, jud. Iași.

Apariții în publicații

 • Independența Romană Independentă prin Cultură, Cronica Timpului, Convorbiri Literar Artistice – Dacia Nemuritoare;
 • Budapesta Artexpo – Ungaria, Annuario Internaționale D’Arte Contemporanea – Artiști 20 Italia, 1-a Biennale dei Normanni.

Premii

 • 2020 – Trofeo Internaționale „Tavolozzo d’argento” – Palermo;
 • 2020 – Mențiune de onoare la Ediția a V-a a Concursului „ La couleur d’un poeme”, Milano – 2020;
 • 2021 – Premiul I la Ediția a VI- a a Concursului Internațional „La couleur d’un poeme” Milano – 2021;
 • 2021 – Premiul I „Mercurio d’Oro per le Arti Visive – ArtExpo Gallery Italia – 2021.

            Numeroase lucrări semnate de către artistul Gheorghe Pintilie se află în colecții particulare din diferite localități ale țării (Piatra Neamț, Roman, Buhuși, Bacău, Bicaz, Tg. Mureș, Tulcea, Galați, Brăila, Pitești, Botoșani, Iași, etc), dar și alte țări (Ungaria, Italia, Germania, SUA).

            Referințe critice: „Artistul plastic Gheorghe Pintilie știe să picteze sentimente, dezvăluind cromatic interior de suflete, peisaje, flori, portrete. Gheorghe Pintilie pictează fără a se obosi, cu plăcere, pentru căatunci când o face, sufletul său cântă cromatic, în timp ce pensul încărcată cu culoare, dansează în ritmul gândurilor și sentimentelor sale, care îl domină și îl provoacă. Arta plastică a dumnealui are atâta viață înglobată în ea încât cu timpul, alunecând în veșnicie, va prinde nemurirea și va fi în permanență contemporană cu viitorul.” (Prof. Pictor Vergil Cojocaru)

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate