Generalul Nicolae Dăscălescu, comemorat la Girov (FOTO)

Primăria comunei Girov, alături de Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Filiala Neamț, Școala Gimnazială ,,Prof. Gheorghe Dumitreasa” Girov, Biblioteca comunei Girov, l-au comemorat pe Generalul Nicolae Dăscălescu de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 53 ani.

***

Nicolae Dăscălescu (n. 16 iunie 1884, Căciulești, Girov – d. 26 septembrie 1969, Piatra-Neamț) a fost un general român, care s-a distins în luptele celui de-al Doilea Război Mondial atât pe Frontul de Est (iunie 1941 – februarie 1943), cât și pe Frontul de Vest (august 1944 – mai 1945). A comandat Armata a 4-a română (11 ianuarie – 19 februarie 1945 și 3 martie – 1 iunie 1945), cu care a participat la campania antihitleristă.

Pe 9 septembrie 1945 a fost arestat și judecat pentru presupuse crime de război, dar a fost achitat definitiv. S-a stabilit în satul natal Căciulești, ocupându-se cu agricultura pe lotul de pământ de 5 ha pe care l-a primit de la stat ca urmare a decorării cu Ordinul „Mihai Viteazul”. Prin hotărârea Comisiei județene de revizuire a pensionarilor publici de pe lângă Tribunalul Ilfov – Sectorul 1 Galben din 1 decembrie 1948 i s-a suspendat dreptul la pensie, considerându-se că avea o atitudine ostilă regimului. Fiind considerat chiabur pentru că avea în proprietate acel lot de pământ, i-au fost impuse cote agricole mari pe care nu a putut să le plătească din moment ce i se sistase pensia și-i fuseseră naționalizate cele trei case cu câte două camere pe care le avea în Piatra-Neamț. Astfel, în 1951, a fost arestat și trimis în judecată pentru „sabotaj agricol”, însă a fost achitat de Tribunalul raional Piatra-Neamț care a constatat că i s-au impus cote prea mari.

Ulterior, în 21 noiembrie 1951, a fost arestat și închis la Jilava sub acuzația că ar fi săvârșit crime de război, deși fusese judecat și achitat definitiv în 1946. A fost ținut în arest timp de patru ani, fără a fi judecat, fiind eliberat pe 5 octombrie 1955 prin decretul nr. 421/1955 cu privire la grațieri și amnistieri, care a abrogat legea nr. 291/1947 prin care erau condamnate faptele de care el era acuzat. Mai mult, cercetările efectuate în octombrie 1955 au stabilit că nu a desfășurat o activitate ostilă regimului comunist așa că i s-a restabilit dreptul la o pensie lunară de 631 lei.

A refuzat constant să colaboreze cu Ministerul Apărării cu ocazia diverselor comemorări sau să-și redacteze memoriile. Prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne nr. 500/1964 i s-a conferit Ordinul „23 August” clasa a II-a „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul celei de a XX-a aniversări a eliberării patriei”.

Generalul Dăscălescu a murit în ziua de 26 septembrie 1969, la Piatra Neamț și a fost înmormântat cu onoruri militare, fiind condus pe ultimul drum de peste 10.000 de oameni.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate