„Generozitate”: Cei 50 de bani la pompă sunt, de fapt, 25 de bani

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-au aflat astăzi la o ceremonie de începere a producţiei de gaze naturale în Marea Neagră. Cu acest prilej, reporterii prezenți la fața locului i-au întrebat pe ambii ce se întâmplă cu vestita compensație de 50 de bani pe litrul de carburant. Măsura ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie și până la această oră autoritățile statului nu au reușit să se organizeze pentru a explica mecanismul populației și benzinarilor. Mecanismul va fi aplicat pe o perioadă de trei luni.

„Vă pot spune cu certitudine că urmează să intre în şedinţa de guvern de miercuri; avem o ordonanţă de urgenţă pregătită în acest sens. Detaliile şi elementele tehnice de conţinut am să îl rog pe domnul ministru să le furnizeze.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

S-a lucrat la Ministerul de Finanţe, toate ministerele am lucrat împreună, s-a elaborat textul ordonanţei de urgenţă, este vorba de acei 50 de bani pe litru, care vor fi afișați pe totem. În urma acestei scăderi, practic, România va avea un preț, dacă nu mă înşel, al motorinei de un euro și 70 şi un pic de eurocenți, benzina 1 și 60 şi un pic – va fi, practic, după Ungaria, care are deja un preț plafonat și are deja cred că cel mai mic preț din Europa.

25 de bani din aceşti 50 de bani vor fi susținuți de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finanțe, iar 25 de bani vor fi susținuți, ca o cheltuială deductibilă, de către operatori.

Și sunt convins că marii operatori, marii deținători de rețele de stație de distribuție, care sunt și producători, au și rețele de staţii de distribuţie, vor aplica această ordonanță.

(…)Aplică, cred că 80 sau  90%, cu certitudine, după părerea mea, restul, dacă vorbim de operatorii independenți,  în zonele mici, în zonele rurale, cred că şi ei vor aplica acest lucru.

Cei 25 de bani, fiind reducere comercială, este deductibilă. Deci, prin Codul Fiscal, orice reducere comercială este deductibilă. Deci, au un avantaj fiscal suplimentar, pe lângă recuperarea celor 25 de bani care vin din partea bugetului de stat. (…) În Declarația fiscală este o rubrică separată, va fi modificată Declarația fiscală, nu va trebui să primească bani sau să dea bani.”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit Antena 3, care precizează că are deja textul Ordonanței de Urgență, se arată:

Art. I. – (1) Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.”

Textul integral poate fi citit aici – click.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate