”Giuvaerul șlefuit” de Olguța Caia- Creangă

Povestea lui Joseph Zoller și a fabricei sale de bomboane a fost publicată într-o carte a scriitoarei Olguța Caia-Creangă, autoare de cărți pentru copii și strănepoată a lui Ion Creangă.

A fost odată ca niciodată: 21 noiembrie 2022.

O zi așezată de Dumnezeu în toamnă senină, în care o ramură înflorită din arborele genealogic al lui Ion Creangă, Ogluța Creangă Caia, avea să lanseze, în amfiteatrul acestui liceu de excepție, ”Copilăria sfântului Nectarie de la Eghina”. Carte biografică, dintre ale cărei pagini radiază, ca dintre toate cărțile  strănepoatei marelui nostru povestitor, lumina drept călăuzitoare. Recunoștința mea, întreagă și perpetuă, acestei extraordinare personalități culturale care este Olguța Creangă Caia, pentru prietenia pe care i-o port și mi-o poartă, și pentru onoarea pe care mi-a făcut-o scriind, cu talentul și căldura sufletească inconfundabile, ”Giuvaerul șlefuit”, o carte despre casa Josef Zoller, obiectiv istoric pe care l-am achiziționat și restaurat, urmărind să readuc unei zone din centrul Iașului strălucirea de altădată!

Am ținut să marcăm – căci identitatea noastră spirituală ne obligă și onorează – faptul de excepție că, în chiar locurile în care noi întindem pasta pestriță a viselor peste feliile noastre de viață, o seamă de oameni cu vise mai mari și cu vieți mai aproape de rosturi au așezat, cândva, la temeliile lumii noastre de azi, lumini în culori care ne definesc și ne fac mândri.

Cu vise mai mari, pentru că inimile lor vedeau prezentul cu priviri mult mai vii, unși, cum erau, de lumină, de către cei de atunci apropiați luminii.

Cu vieți mai aproape de rosturi, pentru că vorbele lor aveau puterea să ridice înțelesurile lumii mai sus, acolo pe unde își făceau ele de lucru cândva, când cuvintele scoteau negreala din ochi și din inimi, șlefuind cu limpede și așezând inimile în clar, după rânduiala lor veșnică.

Acea strălucire a lumii de altădată nu o vom putea regăsi decât în cuvintele scrise de către cei de atunci, sau în ecourile prelungite în scrisul mlădițelor arborilor lor genealogici. A evoca și a așeza în admirația noastră acele forme  ale trecutului ce ne iradiază prezentul este o sărbătoare a inimii 

De aceea, vom fi purtați, cred, mereu, de către culorile vii ale emoției, în sala liceului ”Grigore Moisil”, în care a avut loc acest excepțional eveniment. Intitulat „Iași, ecouri din trecut”, acesta a reunit sub cupola sa nume cu rezonanță puternică din spațiul culturii ieșene și a diplomației. Printre oaspeții de seamă s-au numărat membri ai conducerii Consiliului Județean Iași, reprezentanți ai Primăriei și Prefecturii Iași, membrii Corpului Diplomatic al Republicii Moldova, reprezentanți ai comunității evreiești din Iași, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Moldovei și Bucovinei, dar și a Episcopiei Romano-Catolice din Iași, d-na prof. univ. Violeta Diordiev, de la Academia de Artă din Chișinău, ilustratoarea ”Giuvaerului șlefuit” și a cărților despre copilăriile sfinților, d-na prof. Larisa Silvestru, directoarea Liceului Prometeu Protalent din Republica Moldova și, nu în ultimă instanță, artiști, diplomați și oameni de cultură din diverse domenii, ce au dorit să o cunoască pe scriitoarea care duce mai departe creațiile străbunicului său, Ion Creangă.

Mulțumesc din toată inima tuturor celor ce ne-au dăruit fărâme de inimă și de timp, din timpul și sufletele dumnealor, pentru organizarea acestei memorabile manifestări:  doamnei inspector școlar Adina Antoci, care mi-a  oferit accesul la acest liceu de elită, artistei Ella Gondos, doamnei director Adina Romanescu, și, nu în ultimul rând, doamnei profesor de religie Floricica Morariu!

 Poroșnicu Gianina Vera

foto by Doru HOBJILA

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate