GRAV: Mașină încărcată cu azbest, descărcată fără nicio jenă într-o comună din Neamț. Autoritățile au intrat pe fir (IMAGINI)

Surse din comuna Alexandru cel Bun ne-au adus la cunoștință o situație extrem de gravă: în cursul zilei de ieri, o mașină încărcată cu azbest a fost descărcată în plină zi, fără nicio reținere, în lunca de la Viișoara.

Din informațiile pe care le avem la momentul redactării acetui articol, atât Garda de Mediu cât și Poliția au fost anunțate, autovehiculul în discuție a fost confiscat și s-a dispus o sancțiune în valoare de 30.000 de lei.

Potrivit Comisiei Europene, azbestul este un mineral natural ale cărui fibre pot fi separate în fire subțiri și durabile. Acesta este utilizat pe scară largă în multe industrii, deoarece fibrele sale sunt izolatoare excelente (sunt rezistente la căldură, la incendii și la produse chimice și nu conduc electricitatea). Este adesea folosit pentru a consolida cimentul și alte materiale.

Cu toate acestea, este o substanță deosebit de periculoasă (clasificată ca fiind cancerigenă de categoria 1A în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, ambalarea și etichetarea produselor chimice). În cazul în care produsele care conțin azbest sunt deteriorate, fibrele de mici dimensiuni pot fi inhalate, conducând în timp la boli precum azbestoza, mezoteliomul și alte forme de cancer.

Vom reveni cu un comunicat oficial pe această temă.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate