Grevă generală în învățământ, din 22 mai. Mâine – grevă de avertisment

Sindicatele din Educație au transmis printr-o conferință de presă, pe care o puteți urmări mai jos, că din 22 mai vor intra în grevă generală pe o perioadă nedeterminată. Decizia a fost luată printr-un referendum la care au participat cadrele didactice din țară, acordul pentru declanșarea grevei fiind dat de peste 70% dintre participanți. Deși copiii vor putea fi supravegheați de profesorii care nu participă la greva generală, cele trei mari sindicate din Educației au anunțat că cel mai indicat este ca elevii să stea acasă, deoarece sunt școli în care s-a votat 100% pentru greva generală.

Și universitățile se alătură grevei naționale din 22 mai și “este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate”, spune Anton Hadăr, președintele Alma Mater.

De asemenea, miercuri, 17 mai, profesorii intră în grevă de avertisment de 2 ore, între orele 11:00 și 13:00, în toate unitățile de învățământ din România în care sunt membri ai sindicatelor. Copiii vor fi supravegheați în acest interval orar.

Revendicări:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Comunicat ISJ Neamț:

Urmare notificării F.S.L.I.- România, cu privire la declanșarea, în data de 17.05.2023, a Grevei de avertisment în instituțiile și unitățile de învățământ, unde sunt membri de sindicat afiliați la F.S.L.I., în intervalul orar 11,00-13,00, Inspectoratul Școlar Județean Neamț a transmis, prin adresa nr. 6383/16.05.2023, tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Neamț, o serie de recomandări care vizează:

  • Supravegherea și siguranța elevilor în acest interval orar;
  • Obligativitatea aplicării art.15 din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, 2023, aprobată prin OMENCS nr. 3051 din 12.01.2016, care prevede ”EN se desfășoară conform calendarului aprobat, în timpul orelor de curs, în funcție de programul fiecărei unități de învățământ” și desfăsurarea probei de Matematică de la clasa a IV-a, conform calendarului aprobat prin OME nr.5359/2022;
  • Informarea părinților cu privire la declanșarea grevei, precum și măsurile care vor fi aplicate de fiecare unitate de învățământ în parte.

Prin intermediul acestui comunicat de presă, Inspectoratul Școlar Județean Neamț dorește să asigure părinții și partenerii educaționali că există o preocupare majoră privind siguranța elevilor în spațiul școlar, pentru respectarea calendarului în ceea ce priveste desfășurarea Evaluării Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a- 2023, precum și a tuturor celorlalte examene prevăzute in calendarul școlar.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate