Grup infracțional trimis în judecată pentru o afacere ilegală într-o hală din Neamț

Prin rechizitoriul din data de 10.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 6 inculpaţi (5 în stare de arest preventiv și unul sub control judiciar, 3 cetățeni români, 2 cetățeni moldoveni și un cetățean cu dublă cetățenie, româno – moldoveană), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, concurență neloială, producerea de produse accizabile și deținerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Neamț.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna septembrie 2021, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracțional organizat transfrontalier constituit din cetățeni români, moldoveni și ucraineni, având ca scop producerea, în mod clandestin, în afara antrepozitului fiscal a unor țigarete contrafăcute prin punerea în funcțiune a unor fabrici clandestine de producere și ambalare de țigarete, precum și a gestionării proceselor subsumate fabricației ilegale de țigarete, respectiv achiziția/transportul/fabricația/ punerea la dispoziție de materii prime și echipamente/utilaje utilizate în procesul de fabricare clandestină a țigaretelor, care erau ulterior comercializate pe teritoriul Uniunii Europene.

În cursul lunii iulie 2021, membrii grupului au achiziționat o fabrică de țigarete pe care au instalat-o și au pus-o în funcțiune în luna decembrie a aceluiași an într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată pe raza localității Humulești, județul Neamț.

În vederea realizării scopului grupului infracțional, aceștia au achiziționat cantitatea de circa 20.000 de kilograme de tutun mărunțit, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foițe din folie de plastic/hârtie și filtre cu intenția de a fabrica 1.000.000 pachete de țigarete, fără a deține autorizație în acest sens. Aceste pachete de țigarete au o valoare de piață de 2.000.000 de euro.

Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era supravegheată în permanență de membrii grupului infracțional organizat  și,  pentru ca această să nu poată fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcționează pe principiul termoviziunii, aceștia au placat clădirea cu polistiren. În plus, fabrica a fost racordată ilegal la sistemul de distribuției a energiei electrice pentru a evita descoperirea linia de producție din cauza consum ridicat de energie.

În această modalitate, în perioada ianuarie 2022 – 05.04.2022, grupul infracțional organizat a produs în mod ilegal cantitatea de 1.907.944 țigarete  utilizând o marcă protejată în scopul de a-i induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari.
Prejudiciul adus bugetului de stat este de 3.903.974 lei, sumă cu care Direcția Regională  Vamală Iași s-a constituit parte civilă.

Menționăm faptul că prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităților de țigarete, cantităților de tunun,  bunurilor folosite la fabricarea țigaretelor și bunurilor folosite la transportul țigaretelor (linie de ambalare și împachetare țigarete, linie de fabricare a țigaretelor, linie de uscare tutun, linie de mărunțit tutun, 3 autovehicule, 3.865,60 kilograme de tutun, întregii cantități de țigarete produse, etc.).

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

informează DIICOT

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate