Grupul PNL din CJ Neamț vorbește de proiecte de hotărâre care nu există, dezinformând opinia publică

Un comunicat al PNL Neamț care a circulat astăzi în spațiul public precizează faptul că, în semn de protest, grupul consilierilor județeni liberali se va abține prin vot la toate proiectele de hotărâre ale președintelui CJ Neamț.

Până când lucrurile vor reintra în normal, consilierii județeni ai PNL se vor abține de la toate proiectele de hotărâre inițiate de Ionel Arsene. Este un semnal alarmă cu privire la ilegalitățile flagrante care se comit la Consiliul Județean Neamț, iar prin această atitudine consilierii județeni se delimitează în mod clar de acțiunile lui Ionel Arsene și ale PSD Neamț.”, se arată în comunicatul PNL Neamț, citat de presa locală.

Nemulțumirea consilierilor județeni liberali rezidă în faptul că niște presupuse proiecte de hotărâre ale PNL Neamț „pentru construcția unui pod temporar și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru un pod permanent la Luțca, a cărui construcție ar urma să fie asigurată de Guvernul României” nu au apărut pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean Neamț de astăzi, 26 septembrie.

Ședința în format video poate fi urmărită aici – click.

„Refuzul constituie și o gravă încălcare a Codului Administrativ care prevede foarte clar că toți consilierii locali și grupurile politice reprezentate în consiliile județene pot depune proiecte de hotărâre, ce urmează a fi supuse dezbaterii plenului.”, mai spune PNL Neamț.

În cazul în care Consiliul Județean Neamț ar fi refuzat punerea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre ale PNL Neamț ar fi fost, într-adevăr, o abatere de la Codul Administrativ. Doar că tot Codul Administrativ, conform spuselor liberalilor, precizează că aceștia POT DEPUNE PROIECTE DE HOTĂRÂRE.

Aceste proiecte de hotărâre nu există, procedural. Ele nu au fost depuse conform procedurilor cerute, iar în ședința de astăzi, 26 septembrie, informația nu a fost contrazisă de liberali. De asemenea, aceste „proiecte” nu au fost făcute publice nici în comunicatele de presă emise în ultimele zile pentru a se demonstra că ele există. Încă de pe 22 septembrie am explicat și noi același lucru – click aici.

Conform art. 182 din Codul Administrativ, proiectele de hotărâri pot fi propuse de consilieri județeni, de președintele consiliului județean, de vicepreședinții consiliului județean sau de cetățeni. Redactarea proiectelor se face de către cei care le propun, cu sprijinul secretarului general al unității administrativ-teritoriale și al serviciilor din cadrul aparatului de specialitate al consiliului județean.”

Valentin Stavarache, PNL Neamț, consilier județean, a argumentat în ședința de astăzi decizia de abținere de la vot a liberalilor: faptul că cele două propuneri de proiecte nu au fost luate în considerare.

Președintele CJ Neamț a precizat în ședință faptul că au ajuns la acesta „două adrese” pe care le-a direcționat la aparatul de specialitate al CJ Neamț, pentru a respecta cursul documentelor în instituție. În ședință a rugat secretarul general să explice grupului PNL cum ar trebui inițiat un proiect de hotărâre în mod corespunzător.

Dumneavoastră, grupul de consilieri, ați depus două solicitări la CJ Neamț, două idei de proiecte, ați făcut o notă de fundamentare pentru fiecare dintre ele, ați încercat să justificați oportunitatea, dar din păcate nu ați depus niciun proiect așa cum ar trebui să fie depus, nu ați solicitat sprijinul secretarului general. V-ați adresat direct președintelui și atât.

Proiectele se inițiază de către consilieri în dreptul fiecăruia sau în grupuri și se adresează secretarului general, solicitând sau nu sprijinul în redactarea proiectului dacă nu îl atașați, ceea ce nu ați făcut, să îl atașați. De asemenea, trebuie să stabilim împreună comisiile unde acesta trebuie să circule pentru a-și lua avizele. Niciunul dintre aceste elemente, nici expunerea dumneavoastră, efectiv referatul de aprobare ca și instrument pentru prezentare în plen, nu este și proiectul lipsește cu desăvârșire. Ați venit cu două idei, două inițiative ca idee, fără să precizați în detalii cum să sune proiectul de hotărâre,  de unde să fie luați banii, care este suma aferentă.”, a explicat secretarul general al instituției.

Informațiile nu au fost contrazise de liberali cu dovezi concludente.

Rămâne de văzut dacă grupul PNL va relua corespunzător procedura de depunere a proiectelor de hotărâre conform indicațiilor primite. Promisiunea că ele vor fi puse pe ordinea de zi odată ce vor îndeplini condițiile cerute s-a făcut de către președintele CJ în cadrul ședinței de astăzi, 26 septembrie. Așadar, nu e rea-voință din partea Consiliului Județean și nu e vorba nici de „ilegalități flagrante” în acest caz, ci trebuie respectate niște proceduri pe care cel puțin consilierii județeni cu vechime îndelungată în CJ ar fi trebuit să le cunoască pentru a nu dezinforma opinia publică. De altfel, Codul Administrativ e la îndemâna oricui pentru a putea fi citit.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate