Guvernul a aprobat majorarea salariilor din învățământ și din alte structuri bugetare

În ședința de Guvern de astăzi, 28 decembrie, a fost aprobat proiectul Ordonanței de urgență privind unele măsuri pentru salarizarea personalului din învățământ și din alte sectoare bugetare.

„În ședința de guvern de astăzi vom aproba majorarea salariilor pentru profesori și personalul din educație, așa cum am convenit cu sindicatele din domeniu. De asemenea, vom aloca fonduri suplimentare pentru plata burselor de merit, sociale și tehnologice în învățământul privat și confesional.

Tot astăzi vom regla și o mare parte din inechitățile salariale pentru funcționarii din teritoriu ai caselor de pensii, ANOFM-uri, ITM-uri, ANPIS, care vor fi aduși la nivelul salarial ai celor din structurile centrale.

Același lucru se va întâmpla și pentru angajații din DSP, APIA, INA și direcțiile județene de cultură, dar și pentru funcționarii din prefecturi care vor fi aduși la nivelul salarial din secretariatul general al Guvernului.

Adevărat, pentru demnitarii din administrația centrală, indemnizațiile vor rămâne înghețate și anul viitor.”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern de astăzi.

În sinteză, se vor opera următoarele majorări salariale pentru angajații din învățământ:

  • Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% și 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20% (din care vom avea o creștere brută medie de aproape 13% în ianuarie 2024). 
  • Pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală în anul 2024 va fi de peste 36% (din care creșterea brută medie începând cu luna ianuarie 2024 va fi de 30%).
  • Pentru universitar, creșterile sunt între 15% și 21% (cea mai mare creștere: lectori peste 21%, urmată de asistent universitar – peste 20%).
  • Pentru personalul didactic auxiliar, creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 este de 15.5%, în ianuarie 2024 creșterea medie fiind de aproximativ 10%.  
  • Pentru personalul administrativ (nedidactic), creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 va fi de 15% (cu 9% acordat începând din luna ianuarie 2024). 

Pentru alte detalii, consultați documentele publicate aici și aici

Actul normativ stabilește și ajustări ale salariului de bază pentru unele categorii de personal bugetar din sănătate, cultură, muncă, agricultură și statistică, precum și pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul instituțiilor prefectului.

Astfel, personalul din instituțiile din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din Institutul Național de Statistică, direcțiile județene de sănătate publică și direcțiile județene de cultură, care în prezent este salarizat la nivel teritorial, va avea salariile de bază la nivelul administrației publice centrale, în două tranșe egale.

Angajații din prefecturi vor beneficia de drepturi salariale aferente Secretariatului General al Guvernului, tot în două tranșe egale.

Ordonanța de Urgență adoptată de Executiv mai prevede și echivalarea salariului de bază pentru personalul clerical din spitale cu cele acordate psihologilor din unitățile medico-sociale.

Adoptarea acestor măsuri asigură respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică în care își desfășoară activitatea.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate