Guvernul Ciucă, finanțare de un miliard de euro pentru eficienţă energetică şi producţie de energie verde

Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, anunță alocarea a un miliard de euro pentru eficienţă energetică şi producţie de energie verde, printr-o ordonanță de urgență adoptată astăzi.

500 de milioane de euro vor fi destinate autorităților locale, pentru proiecte de eficientizare energetică a școlilor, spitalelor, dar și pentru iluminatul public inteligent. Cealaltă jumătate a finanțării va merge către IMM-uri, pentru proiecte de eficientizare energetică a halelor de producţie şi pentru producerea de energie verde pentru consum propriu.

„Ordonanța de urgență este elaborată la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, este o ordonanță foarte importantă care asigură o finanțare de 1 miliard de euro – 500 de milioane euro fiind destinate autorităților locale pentru eficiență energetică și producția de energie verde, pentru consumul propriu. În felul acesta autoritățile locale vor putea să-și investească acești bani în eficientizarea termică, așa cum spuneam, și iluminat, și încălzire – discutăm de măsuri care vor fi destinate pentru școli, pentru spitale, pentru iluminat public, pentru locuințe, iar alte 500 de milioane euro sunt destinate IMM-urilor. Banii pot fi folosiți pentru eficientizarea energetică a halelor de producție și, desigur, producerea de energie verde pentru consum propriu.”, a precizat premierul liberal Nicolae Ciucă.

Potrivit ministrului Boloș, IMM-urile vor putea accesa granturi cu valori cuprinse între 50.000 de euro și 500.000 de euro pentru investiții care ajută în această perioadă complicată la gestionarea cheltuielilor cu utilitățile.

„O primă categorie de investiții este cea legată de eficiență energetică și anume ea privește reabilitarea termică, eficiența energetică a clădirilor industriale, pentru a putea gestiona costurile de funcționare și costurile pe care le au cu activitatea curentă și, pe de altă parte, o a doua categorie de investiție este cea destinată producerii de energie verde pentru activitățile care țin de producție și fluxurile tehnologice ale acestora. Estimăm un număr de peste 1800 de beneficiari IMM-uri și, de asemenea, bugetul total care a fost aprobat pentru accesarea de fonduri este de 500 de milioane de euro.
Apelul de proiect urmează să fie pregătit de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și, cel mai probabil, în luna septembrie va fi lansat oficial, astfel încât banii să poată fi accesaţi de către IMM-uri şi să poată fi folosiți pentru a-şi putea gestiona, cum am spus, atât problemele de eficienţă energetică, de producere de energie verde, dar și să-şi poată gestiona, cum am spus, în această perioadă destul de complicată, prețurile la utilitățile publice.”
, a precizat ministrul investițiilor și proiectelor europene.

De asemenea, o a doua categorie de măsuri, în premieră pentru ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene, privește eficiența energetică pentru administrațiile publice locale, autoritățile publice locale, primăriile.

„Astfel vor putea să acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice din domeniul educației, sănătății, din ceea ce înseamnă inclusiv partea de alimentare cu energie termică a populației, adică pentru ceea ce înseamnă încălzire, pentru ceea ce înseamnă iluminatul public sau transportul public în comun de călători.

Deci măsurile vizează independența energetică pentru autoritățile publice locale astfel încât costurile cu utilitățile la aceste categorii de servicii publice să poată să fi gestionate în mod eficient și, mai ales, să poată să treacă cu bine peste această perioadă complicată pentru autoritățile publice locale și să poată să facă față acestor categorii de costuri.

Bugetul este, de asemenea, de 500 de milioane de euro, sunt două categorii de granturi: pentru consumul propriu al acestor servicii publice pe care le-am menționat, granturile sunt între 500.000 de euro și 5 milioane de euro, și, de asemenea, sunt proiecte care permit inclusiv partea de comercializare a energiei verzi obținute din implementarea acestor proiecte, pentru care valoarea granturilor este între 5 milioane de euro și 15 milioane de euro.

Îndemnăm autoritățile publice locale, îndemnăm primăriile să acceseze aceste fonduri, care le permit o gestionarea eficientă, cum am spus, a costurilor cu utilitățile publice și, de asemenea, să fie încrezătoare pentru că problemele de independență energetică, la nivelul comunităților locale, sunt probleme de strategii locale și astfel noi facilităm accesul la fondurile europene tocmai cu dublu scop, pe de o parte să fie motivaţi în producerea şi obţinerea de energie verde pentru aceste categorii de servicii publice, dar şi să-şi poată gestiona eficient banii pe care îi gestionează şi să facă cât mai eficientă posibil utilizarea banilor pe care îi au din veniturile bugetelor locale.”, a conchis ministrul Boloș.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate