Guvernul reglementează piața industriei jocurilor de noroc din România: măsuri adoptate

Astăzi, 5 octombrie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență  care reglementează piața industriei jocurilor de noroc.

 În primul rând, jocurile de noroc nu vor mai putea funcționa dacă firma nu este înregistrată în România. Vreau să terminăm odată cu situația în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara țării și chiar în afara Uniunii Europene. Apoi, creștem semnificativ taxele pentru toate licențele de jocuri de noroc și limităm drastic spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din această industrie. Realitatea ne arată că s-a depășit orice limită. Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. În pandemie au stat la masa Guvernului, acum amenință politicieni și concediază jurnaliști. Cred că este suficient. S-a ajuns mult prea departe.

a declarat premierul Marcel Ciolacu înainte de ședința de Guvern

Actul normativ modifică și completează OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, precum și pentru modificarea OUG nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Principalele modificări vizează următoarele aspecte: niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locații, înființarea unui registru al companiilor și sediilor, precum și majorarea garanțiilor depuse de companii, obligația operatorilor să aibă sediul social în România.

Astfel, ordonanța prevede stabilirea unor niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare a jocurilor de noroc (anuale),  taxelor aferente autorizației de exploatare a jocurilor de noroc (anuale) și taxelor speciale.

De asemenea, actul normativ prevede că statul poate acorda licențe doar societăților înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană care au înregistrat un sediu permanent în România.

Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare a lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.

Pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, actul normativ prevede instituire unei interdicții privind comercializarea de băuturi alcoolice în sălile de jocuri de noroc.

Totodată, în vederea promovării unor norme de conduită profesională bazate pe reguli de etică și integritate se prevede instituirea interdicției de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

De asemenea, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare în fața obligațiilor legale, se prevede creșterea nivelului de garanții pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfășura această activitate.

În scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc, ONJN va gestiona o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, constituită, la nivel național. Mai mult, în vederea transparenței pieței jocurilor de noroc, ordonanța prevede instituirea obligativității creării și menținerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online, cu informații despre operatorii licențiați/autorizați, cum ar fi: adresa sediului social, adresa fiecărui spațiu comercial în care operează jocuri de noroc, indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locație, seria și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licențiat/autorizat.

În paralel, în Parlament există o inițiativă legislativă care propune scoaterea păcănelelor din localități:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate