HUBul Digital Nation din Piatra-Neamț, locul în care tinerii se întâlnesc să vorbească „digital”

Câtă vreme digitalizarea va fi făcută de către oameni, ei vor avea nevoie de un loc fizic în care să schimbe idei. Digitalul nu are nevoie de un loc. Învățarea, da. Munca online face lucrurile să se miște repede, însă interacțiunea offline este cea care face ideile și energia să circule. Așa s-a născut, în 2020, HUBul de lucru din Piatra Neamț, deschis de organizația Digital Nation, împreună cu Primăria orașului.

HUBul de lucru a pornit ca un spațiu fizic pentru programul Generația Tech Piatra Neamț, simțindu-se nevoia unui loc în care participanții, explorerii, să interacționeze, să își rezolve proiectele din cadrul programului, dar și temele pentru școală. Apoi, pe măsură ce programul s-a dezvoltat și s-a integrat în comunitatea din oraș, și destinația HUBului s-a lărgit. Tinerii au parte de activități complementare programului, precum întâlniri cu potențiali angajatori sau diverse dezbateri pe teme de interes. Însă nu doar explorerii din Generația Tech au acces în acest spațiu, grupul de robotică din Piatra Neamț, Consiliul Elevilor, precum si grupuri de dezbatere din cadrul liceelor organizând, de asemenea, activități aici.

În acest HUB de lucru, Nikolas, Larisa și Ștefan și-au concretizat idei sub forma unor micro-proiecte pe care le-au dus la bun sfârșit. Nikolas a dezvoltat o aplicație web, în care mai mulți oameni pot desena simultan, folosind orice device, pentru un proiect de echipă. Nikolas a folosit Socket.IO, Express.JS, HTML, CSS și JavaScript. Larisa a dezvoltat mai multe websiteuri cu funcționalități avansate, dar proiectul de suflet rămâne cel care importă automat, din surse externe, cele mai recente filme și le ordonează în funcție de recenzii. Apoi le afișează într-un mod interactiv. Portofoliul Larisei i-a adus o poziție de intership în cadrul companiei Dinamic 92. Ștefan se mândrește cu un joc, un fighting game variantă 2D a celebrului Mortal Kombat. Ștefan a folosit limbajul Java și tehnologiile JFrame și JPane.

Spiritul programului Generația Tech este despre a învăța și despre a crea o comunitate în jurul educației în domeniul IT. De aceea, de la bun început s-a dorit crearea unui mediu performant, în care tinerii să învețe – mentori profesioniști, proiecte cu aplicabilitate, taskuri practice. Lucru pe care Digital Nation l-a reușit cu fiecare ediție a programului Generația Tech, indiferent de orașul în care s-a desfășurat: Brașov, Piatra Neamț, Vrancea, Alba Iulia sau Oradea. Chiar dacă nu toate orașele au un HUB dedicat, unde ideile să fie discutate liber și să poată fi asigurată socializarea. Chiar și așa, HUBul din Piatra Neamț a fost gazda mai multor evenimente de networking pentru explorerii Generației Tech din celelalte orașe unde s-a desfășurat programul. Astfel, tinerii au putut discuta „pe viu” despre specificul comunității din care provin.

Dacă programul Generația Tech s-a bucurat de o susținere importantă a fiecărei comunități din care face parte, nici HUBul deschis în Piatra Neamț nu a fost mai prejos. Acesta s-a bucurat de o susținere necondiționată din partea Primăriei, și implicit de sprijinul domnului Primar Andrei Carabelea.

„Oricât de mult ne ajută mediul online în viața de zi cu zi, nevoia noastră, a oamenilor, pentru socializare rămâne una esențială. Iar în ceea ce privește învățarea, schimbul de idei, de perspective, de informații, toate acestea se vor desfășura mai ușor în offline – energia pe care o au conversațiile față-în-față nu vor putea fi înlocuite de niciun computer. De aceea, mă bucur să pot susține un asemenea HUB, mă bucur că tinerii aleg să vină aici pentru interacțiuni și proiecte, dar și pentru socializare. Sunt și voi fi un susținător al muncii în echipă.” a declarat Primarul Andrei Carabelea.

HUB-ul de lucru al Generației Tech s-a dovedit a fi un loc important al comunității din Piatra Neamț, lucru confirmat de o vizită a Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, din 24 Iunie.

“Mă bucur că Digital Nation a deschis un hub în Piatra Neamț, orașul copilăriei mele, unde revin de fiecare dată cu bucurie. Cu atât mai mult cu cât am ocazia să văd cum orașul oferă oportunități tinerilor care vor construi România viitorului. Faptul că în Piatra s-a deschis acest hub este un semn foarte bun că suntem pe direcția potrivită. Tinerii au ocazia să învețe, să își dezvolte competențele digitale, să aibă acces la informații și perspective interesante. În astfel de locuri ei prind aripi și curaj să își împlinească visurile. Eu am fost școlit în țara visului american, dar visez la o Românie în care să vrem să rămânem. Așadar, dragi lideri ai României de mâine, nu renunțați la spiritul de aventură și cunoaștere, învățați aici sau afară, dar luptați pentru România viitorului. Înainte, împreună!” a declarat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării Sebastian Burduja.

Programul Generația Tech este un program de educație digitală, destinat tinerilor, dezvoltat de organizația Digital Nation. Participanții învață despre Web Design, Dezvoltare Web, Project Management, Digital Marketing și Java, dezvoltând împreună cu mentorii lor proiecte cu aplicabilitate reală și cu finalitate. De asemenea, ei trec și prin modulul de „angajabilitate”, dezvoltând acele competențe care îi vor ajuta să își crească șansele la interviurile de angajare, dar și mai târziu pentru a rămâne relevanți pe piața muncii. Acest program se desfășoară la nivel național, în mai multe orașe din țară, în majoritatea dintre acestea fiind deja la a doua ediție.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate