„Împăratul”, infractorul periculos originar din Neamț, a fost extrădat și reținut de Poliția Română

Originar din Neamț, unul dintre cei mai căutați și periculoși infractori români, Ioan Anton, zis „Împăratul”, a fost extrădat de autoritățile din Irlanda și a fost reținut de Poliția Română pe aeroportul din Otopeni la începutul acestei săptămâni, informează Pro TV.

VIDEO: PRO TV

Context:

În urma cooperării polițienești dintre România și Irlanda, liderul unei grupări de criminalitate organizată, ce acționa în Irlanda, a fost depistat în toamna anului 2020. Acesta era urmărit la nivel internațional de mai mulți ani pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată.

La data de 28 septembrie 2020, un cetățean român, urmărit la nivel național și internațional pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată, a fost depistat de autoritățile judiciare irlandeze.

N.R.: Este vorba despre celebrul infractor Ioan Anton, cunoscut drept „Împaratul”, precizează ziare.com, născut în Botești, jud. NEAMȚ. (click aici pentru detalii) Acesta ar fi ordonat, printr-o reglare de conturi, uciderea în Irlanda a lui Virgil Bușă, tatăl fostului iubit al fiicei lui Adrian Minune. Virgil Bușă a murit la spital. Cei nouă autori au fost condamnați în total la 157 de ani de închisoare.

A fost depistat în urma cooperării între F.A.S.T. România, prin Serviciul Urmăriri din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigații Criminale și F.A.S.T. Irlanda, prin Garda National Bureau of Criminal Investigation, în baza informațiilor obținute de către I.P.J. Neamț – Serviciul de Investigații Criminale.

Împotriva celui în cauză, Tribunalul București – Secția I Penală a emis un mandat de arestare preventivă în anul 2019.

În fapt, în luna aprilie 2014, în timp ce se aflau  pe teritoriul Irlandei, bărbatul, în calitate de lider, împreună cu alți cetățeni români, s-ar fi constituit într-un grup de criminalitate organizată, cu scopul obținerii de venituri financiare din fapte ilegale și ar fi săvârșit acte materiale ale infracțiunilor de şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat și instigare la tâlhărie calificată.

Bărbatul face parte din categoria Most Wanted, figurând și pe site-ul EUROPOL (www.eumostwanted.eu).

E.N. – F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams – Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților) înglobează toate structurile naționale de ,,Urmăriri” pentru  a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește localizarea, arestarea și predarea persoanele urmărite în baza mandatului european de arestare.

ENFAST a devenit operațională la data de 1 octombrie 2012 și reprezintă o rețea informală de contacte și un grup de cooperare în toate aspectele legate de găsirea și arestarea urmăriților internațional.

Scopul proiectului ENFAST este acela de a spori gradul de securitate în interiorul Uniunii Europene, prin creșterea eficienței în activitatea de urmărire și arestare a infractorilor  urmăriți internațional.

Sursa: Poliția Română

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate