Implementarea Venitului Minim de Incluziune – Un pas înainte în combaterea sărăciei în județul Neamț

•Inițiative coordonate între instituții pentru asigurarea tranziției eficiente către VMI, 24 octombrie 2023

Astăzi, Instituția Prefectului Județului Neamt, în colaborare cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamt, a găzduit o ședință de instruire, marcând un pas important în aplicarea Legii nr. 196/2016 pentru implementarea Venitului Minim de Incluziune (VMI). Întâlnirea a adunat reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale, inclusiv primari și experți în asistență socială, subliniind angajamentul comun în asigurarea unei tranziții fără probleme pentru beneficiarii sistemului de protecție socială.

Directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială a prezentat materiale informative detaliate, garantând că fiecare etapă a implementării VMI este gestionată cu maximă atenție. Aceste eforturi coordonate sunt parte a unui angajament mai larg cuprins în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care vizează reducerea sărăciei și consolidarea rezilienței comunităților vulnerabile.

„Prin adoptarea și implementarea VMI, ne propunem să oferim un răspuns concret la provocările sociale cu care se confruntă locuitorii județului nostru. Ne angajăm că nicio persoană vulnerabilă nu va fi lăsată în urmă în acest proces de tranziție,” a declarat Vasile Adrian Niță, prefectul județului Neamt.

O atenție deosebită este acordată integrării actualelor beneficii sociale în cadrul VMI, cu mențiunea specifică că beneficiile Venitului Minim Garantat (VMG) și Ajutor pentru susținerea familiei (ASF) vor fi suspendate, necesitând reînregistrarea beneficiarilor. Toți beneficiarii actuali sunt, prin urmare, îndemnați să se înregistreze în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2023 pentru a asigura continuitatea suportului financiar.

Întâlnirea de astăzi reprezintă doar începutul unui efort susținut, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, precum și cu sprijinul Băncii Mondiale. Prin cooperare și dedicare, autoritățile județului Neamt reafirmă angajamentul lor profund față de îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor și combaterea excluziunii sociale.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate