În această perioadă, la Neamț se desfășoară concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”

Anual, ISU Neamț în colaborare cu ISJ Neamț desfășoară concursuri pentru elevi care urmăresc acumularea unor cunoștințe menite să creeze un comportament adecvat în cazul producerii unei situații de urgență.

În această perioadă se desfășoară concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”.
Acest concurs reprezintă activitatea extraşcolară de pregătire a elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal în domeniul protecţiei civile.

Obiectivele acestui concurs sunt:
✔dezvoltarea capacităţii de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi cu caracter exclusiv umanitar;
✔cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte;
✔adoptarea comportamentului adecvat şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgenţă ori dezastru;
✔dezvoltarea atitudinii de solidaritate şi de implicare voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastre.

Fiecare echipă participantă la concurs este formată din 4 elevi (3 concurenţi + 1 rezervă) şi conducătorul echipei (cadrul didactic coordonator).

Echipele de concurs pot fi constituite din băieţi, mixte sau din fete, elevii având vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani, pentru clasele V-VIII, respectiv între 15 şi 18 ani, pentru clasele IX-XI, împliniţi în anul calendaristic desfăşurării concursului.

Concursul are trei probe:

  • proba teoretică ce constă într-un chestionar cu 15 întrebări,
  • transportul asistat al unui accidentat aşezat pe targă pe distanţa de 50 m,
  • deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat (doar la etapa județeană).

Etapele de desfășurare a acestui concurs sunt următoarele:

📝04.05.2023 – etapa pe zona Piatra Neamț, la care vor participa unitățile de învățământ din raionul de intervenție al Detașamentului de pompieri Piatra Neamț.

📝05.05.2023 – etapa pe zona Roman, la care vor participa unitățile de învățământ din raionul de intervenție al Detașamentului de pompieri Roman.

📝08.05.2023 – etapa pe zona Târgu Neamț, lacare vor participa unitățile de învățământ din raionul de intervenție al Detașamentului de pompieri Târgu Neamț.

📝09.05.2023 – etapa pe zona Bicaz, la care vor participa unitățile de învățământ din raionul de intervenție al Gărzii nr 2 de Intervenție Poiana Teiului și câteva unități de învățământ din raionul de intervenție al Detașamentului Piatra Neamț.

📝În data de 22.05.2022, la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț, se va desfășura etapa județeană a acestui concurs, la care vor participa ocupanții primelor trei locuri de la etapele zonale.

Etapele zonale ale concursului au început în data de 04 mai, la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț unde s-au prezentat 24 echipaje: 2 de liceu și 22 de gimnaziu.

Clasamentul, după desfășurarea probelor de concurs, a arătat astfel:

LICEU
Locul I🥇– Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț
Locul II🥈– Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț

GIMNNAZIU
Locul I🥇 – Școala Gimnazială Bodești – echipaj băieți
Locul II 🥈– Școala Gimnazială „Gheorghe Nicolau” Români
Locul III🥉 – Școala Gimnazială Bodești – echipaj fete
Locul III🥉 – Școala Gimnazială nr. 8 Piatra Neamț – echipaj băieți
Locul III🥉– Școala Gimnazială nr. 8 Piatra Neamț – echipaj fete

Astăzi 05 mai, la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman s-au înscris în concurs 41 echipaje: 6 de liceu și 31 de gimnaziu.
Clasamentul, după desfășurarea probelor de concurs, a fost:

LICEU
Locul I🥇– Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman
Locul II🥈– Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman
Locul III🥉 – Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman

GIMNNAZIU
Locul I🥇 – Școala Gimnazială „Calistrat Hogaș” Roman
Locul II 🥈– Școala Gimnazială Bozieni
Locul III🥉 – Școala Gimnazială „Vlad Dănulescu” Pâncești

Alături de personalul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și echipaje de la Detaşamentele de pompieri din Piatra-Neamț și Roman, voluntari din cadrul Programului „Salvator din pasiune” au participat și voluntari de la Crucea Roșie.

Mulțumim reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean dar și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență care s-au împlicat în pregătirea elevilor pentru acest concurs.

Felicitări tuturor participanților!

a transmis ISU Neamț

Etapa zonală Piatra Neamț

Etapa zonală Roman

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate