IN MEMORIAM Cecilia To: Moștenirea pe care a lăsat-o județului Neamț

Cecilia To s-a stins prematur din viață, după o suferință îndelungată, lăsând în urmă multă tristețe pentru toți cei care au cunoscut-o. În calitate de președinte al asociației Swedish Animal Aid, a creat o punte de legătură între oamenii din Suedia și cei din România cu scopul principal de a îmbunătăți situația animalelor de companie din țara noastră, făcând acest lucru până în ultimele clipe ale vieții sale.

Un impact semnificativ al Asociației Swedish Animal Aid, prin implicarea Ceciliei To, l-au avut campaniile de sterilizări gratuite pentru câini și pisici efectuate la nivelul județului Neamț. Despre oamenii implicați în campanii puteți citi mai multe aici – click.

În 5 ani de activitate, asociația suedeză a susținut costurile aferente pentru circa 5000 de sterilizări gratuite, în colaborare cu mai mulți medici veterinari din Neamț. Pentru o mai bună implementare a acestei inițiative, în 2022 s-a creat proiectul ROSE (România și Suedia) – Alianța româno-suedeză pentru animale Neamț, un proiect care unește ONG-uri de protecția animalelor din Suedia și Neamț – România și medici veterinari, cu scopul de a reduce fenomenul animalelor fără stăpân prin campanii de sterilizare. Despre proiectul ROSE, mai multe detalii aici – click.

De asemenea, Swedish Animal Aid a contribuit în decursul anilor cu peste 120 de tone de hrană pentru animalele din România, distribuite în peste 240 de transporturi destinate ONG-urilor și salvatorilor de animale din mai multe localități din țară.

Swedish Animal Aid a donat un autovehicul transformat în clinică veterinară mobilă, utilizată în campaniile de sterilizări gratuite. Detalii despre clinica mobilă aici – click. În colaborare cu partenerii săi din Suedia, au fost furnizate fonduri și echipamente pentru amenajarea clinicii mobile. Clinica mobilă a fost autorizată în anul 2022 prin intermediul cabinetului veterinar al dr. Andrei Tudor din Piatra-Neamț, colaborator veteran al Asociației Swedish Animal Aid.

În decursul vizitelor sale în județul Neamț, Cecilia To a influențat autoritățile locale să meargă în direcția potrivită pentru gestionarea fenomenului animalelor fără stăpân: sterilizarea. De la sfârșitul anului 2022, mai multe localități din Neamț au înțeles că e nevoie de un efort comun și au alocat fonduri din bugetele locale pentru a susține campanii de sterilizări gratuite. Detalii aici – click.

Trebuie să menționăm că nici persoanele vulnerabile nu au fost uitate. Asociația suedeză a oferit multe donații în acest sens cu sprijinul asociațiilor de profil din Neamț sau al altor persoane de bine.

În ultimul an, din cauza afecțiunilor medicale, Cecilia To a fost nevoită să renunțe la vizitele sale periodice în România, respectiv în județul Neamț. Cu toate acestea, mai multe donații au fost trimise din Suedia către Asociația Claudia Încă o Șansă din Piatra-Neamț, constând în diverse obiecte utile proprietarilor de animale de companie: hăinuțe, produse de îngrijire, diverse accesorii. Toate acestea sunt disponibile doritorilor care, în schimbul unei donații pentru continuarea campaniilor de sterilizări gratuite, își pot alege ce doresc pentru animăluțul lor de companie.

„Astăzi, un nou înger a bătut la poarta Raiului, iar ea s-a deschis și îngerul a pășit dincolo. Mulțumim, Cecilia To, pentru bunătatea ta, pentru lecțiile pe care le-am învățat de la tine, pentru viziune și perseverență. Îți mulțumesc în numele oamenilor din Neamț pentru implicarea ta, pentru toate campaniile de sterilizare, pentru toată munca ta. Acum în adăpostul de câini, 300 de căței spun într-un glas „drum lin” Cecilia!

Nu știu dacă e o coincidență sau nu că tocmai acum am reușit să deschidem foișorul voluntarilor, dar toate lucrurile de acolo sunt donate de acest înger pentru a strânge bani de sterilizări. Vă așteptăm să luați un obiect (lesă, curea, hăinuță, jucărie) pentru o donație și să ducem această muncă mai departe. Personal, am făcut o promisiune. Nu mă voi opri până la 10.000 de sterilizări. Începând de azi un înger în plus mă va veghea.

Asociația Claudia Încă o șansă vă așteaptă în fiecare weekend, vineri, sâmbătă și duminică între orele 14 – 18, în Parcul Central din Piatra-Neamț, la Foișorul voluntarilor să ne cunoaștem, să dialogăm, să căutăm soluții împreună pentru a continua campania de sterilizare.

Veți găsi obiecte pentru patrupedul dumneavoastră, pliante informative, o urnă pentru donații. Oricine poate aduce hrană pentru căței și pisici, obiecte ce pot fi scoase la vânzare pentru a sponsoriza campania de sterilizare.

Vă așteptăm și în adăpostul public să vă găsiți prietenul cu patru lăbuțe. Vă rugăm să vă implicați în viața orașului nostru. Mână cu mână, mână de la mână putem face schimbările pe care ni le dorim.”, a declarat Claudia Filip, președintele Asociației Claudia Încă o șansă din Piatra-Neamț. Mai multe detalii pe pagina Încă o Șansă – click.

Călătoria Ceciliei To pe Pământ s-a încheiat, însă idealurile la care a aspirat vor continua să existe prin intermediul celor care au înțeles să îi calce pe urme. Principalul vis al Ceciliei To a fost o Românie fără animale pe străzi și a crezut cu tărie că doar prin prevenirea înmulțirii necontrolate și campanii de sterilizare se poate reuși acest lucru.

Mai multe articole pe aceste teme le puteți citi în arhiva noastră aici – click.

Cu recunoștință pentru tot ceea ce a făcut pentru județul Neamț, atât pentru oameni, cât și pentru animale, un mesaj de rămas bun: „Vila i frid, Cecilia To…Vi glömmer dig aldrig. Tack för allt.”.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate