IN MEMORIAM Nicu Albu: 171 de ani de la nașterea vrednicului primar de Piatra-Neamț

Astăzi se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui Nicu Albu, primarul care a transformat din temelii municipiul Piatra-Neamț.

Nicu N. Albu s-a născut la Piatra-Neamţ, la 2 februarie 1853 în familia Mariei (Ostvald) şi lui Neculai Albu, administrator de moşii şi deţinătorul unor păduri de pe văile Bistriţei, Lotrului şi Oltului. A urmat cursurile Școlii primare nr. 1 de băieți Piatra-Neamț și studiile secundare la Academia Mihăileană din Iași, după care a absolvit Facultatea de medicină la Berlin. A fost căsătorit cu Elionora, fiica unui fruntaş liberal, Enache Cantemir din Buhuşi, mare proprietar și a legat prietenii cu Elena Cuza, Caragiale şi Prinţul Ferdinand (pe care l-a însoţit în călătoriile acestuia pe Valea Bistriţei).

Nicu-Albu

Nicu Albu a fost primar de Piatra-Neamț (1901-1904 și 1907), prefect (1885-1888, 1895-1899), deputat (1891-1895) și senator (1905-1907 și 1907-1908) în Parlamentul României. De asemenea, Nicu  Albu a pus bazele organizaţiei judeţene a PNL, fiind în fruntea acesteia peste 30 de ani.

A construit poduri și străzi, linia ferată Bacău – Piatra-Neamț, a introdus iluminatul electric, telefonul și apa potabilă în Piatra-Neamț. A corectat cursurile Bistriței, Cuejdiului și Borzogheanului și a amenajat Parcul ”Cozla”, opera lui capitală, parc ridicat pe locul unor alunecări ale muntelui. 

Nicu Albu moare la 31 mai 1908 într-un sanatoriu din București. A fost înmormântat la Mănăstirea Bistrița, în cavoul pe care i l-a dăruit Elena Cuza. Vestea neașteptată a morţii sale a cutremurat populaţia, iar înmormântarea sa, pe 2 iunie 1908, a prilejuit „o mare manifestare obştească cum nu s-a mai pomenit în oraşul nostru”. În incinta Parcului ”Cozla”, în 14 septembrie 1923, a fost inaugurat un bust al fostului primar.  

La sfârșitul anilor 90, Consiliul Local Piatra-Neamț i-a acordat lui Nicu N. Albu titlul de „Cetățean de onoare“ post-mortem al municipiului. Numele său este purtat de o stradă din cartierul Dărmănești şi de fosta şcoală nr. 10.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate