IN MEMORIAM – O viață întreagă dedicată școlii și… biologiei: Profesor de biologie, doamna Maria Bârlădeanu

S-a așternut doliul la Colegiul Național Petru Rareș, după fulgeratoarea veste a trecerii în neființă  a uneia dintre cele mai emblematice doamne profesoare: doamna Maria Bârlădeanu.

Deși e nespus de greu să vorbesc despre dumneaei la timpul „trecut”, o voi face, pentru că știu că OAMENII buni și valoroși nu mor niciodată! Se mută doar, într-un colț de cer și ne îndrumă gândurile, au grijă ca tot ceea ce au sădit în timpul vieții, să dăinuie.

Nu consider că e oportun să vorbesc despre dumneaei, înșirând nume, premii, rezultate ale carierei sale, așa cum se obișnuiește… Pentru că, prin discreția, modestia și frumusețea sufletului său, a știut atât de bine să își “lege” iremediabil numele de prestigiosul nostru colegiu, și de aceea, voi încerca să vorbesc doar despre un OM, un dascăl atât de special!

Doamna profesoară Maria Bârlădeanu a pregătit zeci și zeci de generații de elevi, care sunt acum medici de renume, profesori de biologie, biochimiști, și a găsit ,în orice clipă și  pentru fiecare în parte, răbdare, înțelegere și învățături spectaculoase. Cu emoție și caldă aducere-aminte, pot spune ca mă număr printre ei. A iubit atât de mult “biologia”, încât aceasta știință -a vietii- a devenit însăși modul dumneaei de „a fi”. Și a schimbat atâtea “vieti” cu cunoștințele, dăruirea, dorința și înțelepciunea sa!

Îmi amintesc, deopotrivă, de eleganța și de exigenta ei, și de felul aparte prin care impunea, prin pregătire și ținută! A fost un profesor grozav, care a știut să modeleze suflete și să le transforme în caractere puternice. Îmi amintesc de prima notă la biologie, de îndemnurile dumneaei pentru “olimpiada”, de rigoarea științifică de la care nu s-ar fi abătut niciodată, de deschiderea către gândirea savantă, de entuziasmul și devotamentul cu care făcea din “școală”un loc atât de… altfel!

 Școala, pe care a slujit-o cu atâta ardoare și convingere, era locul unde s-a simțit cel mai bine și unde, periodic, la Zilele Colegiului , revenea, pentru a împărtăși bucuria aceasta cu noi, dascălii de azi!…

O personalitate excepțională, de o sensibilitate și o profunzime deosebite, doamna profesoară Maria Bârlădeanu a predat biologia cu dragoste, iar dragostea i-a fost răsplătită cu admirația și recunoștința elevilor săi, care astăzi își amintesc bucuria doamnei profesoare de a trăi și de a dărui!

O viață întreagă pentru școală, pentru elevi și “părinte” pentru atâtea generații, doamna profesoară Maria Bârlădeanu rămâne veșnic în inimile noastre, pentru că “recunoștința este memoria inimii”! Holurile și cancelaria Rareșului vor păstra mereu spiritul neobosit al doamnei profesoare, așa cum chipul cald și blând al dumneaei ne “veghează” zilnic, în drumul nostru spre sălile de clasă!

Nu murim, se zice, doar plecăm…puțin, iar dorul îl alinăm cu nemuritoare amintiri, gânduri, reflecții, despre oameni de excepție, care ne-au ajutat să fim ceea ce suntem!  Oameni ai Rareșului !

Drum lin spre veșnicie, stimată doamnă profesoară !

Autor – Profesor de biologie, Ana Cristina Goraș,

fostă elevă a Colegiului Național Petru Rareș

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate