În Regatul Bârgăuani se sună la 112 dacă cineva respectă legea

Comuna Bârgăuani din județul Neamț are un statut aparte. Aici parcă este un mic regat cu legi proprii și cu o organizare care nu pare să aibă legătură cu democrația, administrația locală sau legile României.

Recent, în regatul Bârgăuani, cei de la primărie au sunat la 112 și au anunțat că cineva din comună insistă să se respecte legea și să vină să îl amendeze. Da. Ați citit corect. Nu este o greșeală de redactare. Au chemat poliția pentru că un cetățean disperat de faptul că primăria încalcă legea încerca să impună respectarea ei.

Pe scurt, acum foarte mulți ani, o instanță de judecată a decis că digul ce mărginește latura unui iaz să intre în proprietatea unei firme, firmă care deținea și dreptul de exploatare a iazului.
Deoarece pe acel dig trecea cândva și un drum de pământ din comună, primăria, cu comportament de regat, de la Bârgăuani a refuzat să țină cont de hotărârea judecătorească și să scoată drumul din evidențele comunei. Mai mult decât faptul că nu au ținut cont de hotărârea instanței, au ignorat și legile României care spun că un drum public nu are cum să treacă peste o proprietate privată. Ce contează legea? Ce contează hotărârile judecătorești? În regatul Bârgăuani nu a contat nimic.

În dispreț total față de legile în vigoare și cu o inconștiență incredibilă, cei de la primăria Bârgăuani au permis în continuare traficul auto pe acel dig care e o construcție de pământ total improprie traficului rutier. Asta până în 2019 când s-a întrunit un comitet de situații de urgență și s-a interzis total traficul pe acest dig, deoarece se puneau în pericol structura digului și, implicit, toate gospodăriile din aval ce ar fi fost luate de apă dacă digul se rupea sub roțile mașinilor și camioanelor care treceau pe acolo.
Din păcate, nici decizia luată la Prefectura Neamț de cei de la ISU în 2019 nu i-a impresionat cu nimic pe cei de la primăria regatului Bârgăuani care au pus o barieră ce a stat foarte puțin timp după care traficul rutier s-a reluat spre disperarea proprietarului digului care răspunde cu capul dacă digul se rupe și apa din iaz inundă totul în aval.

Și ajungem la incidentul petrecut recent. Panicat de reaua voință a primăriei regatului Bârgăuani în aplicarea legii, proprietarul digului a pus la intrarea pe dig, unde teoretic nu ar fi trebuit să ajungă nicio mașină, două chestii din beton printre care să încapă doar mașinile mici, salvarea si microbuzul școlar, încercând să limiteze astfel transportul greu pe acest dig pe care teoretic primăria ar fi trebuit să nu permită deloc trafic rutier.

Enervați la culme că cineva îi deranjează când încalcă legea, cei de la primăria Bârgăuani au sunat la 112 și au anunțat că proprietarul digului a limitat accesul mașinilor mari pe acea porțiune. Poliția a venit, s-a mirat că este chemată să constate că cineva vrea să închidă un drum care de fapt e închis în acte din 2019 și a plecat înapoi la sediu să verifice dacă a fost chemată sau nu degeaba. Am vorbit și noi cu cei de la poliție și oamenii au verificat și li s-a confirmat și lor că acel drum nu există în acte, accesul pentru traficul rutier fiind interzis din 2019.

Deci, cei de la primăria Bârgăuani au sunat la 112 să anunțe că cineva nu permite accesul camioanelor pe proprietatea sa, loc unde chiar primăria avea obligația să interzică accesul mașinilor. O inepție mai mare ca asta nu s-a văzut vreodată undeva în lume, dar la Bârgăuani se pare că se poate.

Cei de la primăria regatului Bârgăuani sunt în filmul lor și merg după legile lor, justificând toate acțiunile legate de acest drum prin faptul că ar exista un litigiu între ei și proprietarul digului. Adică primăria a deschis un proces imposibil prin care ar vrea să ia digul aflat în proprietate privată. Desigur că atunci când o instanță de judecată a dat proprietatea digului, cei de la primărie nu au avut nimic de comentat. Desigur că atunci când la Prefectură s-a decis închiderea drumului din acea zonă, primăria nu a contestat, dar acum s-au trezit că ar vrea să anuleze ce a decis o instanță acum mulți ani și ce a decis ISU în 2019.

Deși procesul deschis de primăria Bârgăuani pare unul aberant, totuși el are o logică. În acte, primăria Bârgăuani are alt drum de acces în zonă, drum în care tot din acte reiese că s-au investit miliarde, doar că la fața locului drumul este de fapt o zonă bătucită de roțile tractoarelor printr-un câmp, drum care trece peste un pod făcut din niște tuburi de beton mărginite de doi stâlpi de beton puși invers. Deci, drumul pe care ar trebui să meargă lumea și care e în administrarea primăriei e un dezastru și au nevoie de acest proces ca să se mai circule pe digul proprietate privată și să amâne cât mai mult momentul în care oamenii din comună vor întreba unde sunt banii investiți în drumul comunal.

Despre acest subiect se va mai vorbi, deoarece domnii de la primăria regatului Bârgăuani nu vor să înțeleagă că nu există drum public care să treacă printr-o proprietate privată, deci ei nu mai au niciun drum acolo de când o instanță de judecată s-a pronunțat definitiv și irevocabil asupra proprietății acelui teren/dig. Cei de la primărie consideră că e dreptul lor să folosească proprietatea privată a cuiva și să mai și sune la 112 dacă proprietarul nu e de acord. Ce Constituție cu respectarea dreptului de proprietate? Ce lege care zice că nu poate fi drum public pe teren privat? Ce decizii ale Prefecturii sau ISU? Nimic nu e valabil pentru cei care conduc regatul Bârgăuani.

I.R.

Mai puteți citi despre Bârgăuani:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate