Incendiu violent la o casă din pădure, în comuna Pipirig, Neamț. Proprietara a suferit arsuri…

Ieri, 24 ianuarie, s-a produs un incendiu la o casă izolată, amplasată în pădure, pe raza satului Pluton din Pipirig, Neamț.

Pompierii au fost solicitați prin apel la 112, în jurul orei 16:50, să intervină pentru stingerea flăcărilor.

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Pipirig și Detașamentul de pompieri Târgu Neamț. La sosirea primelor echipaje de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la o casă amplasată în pădure, în localitatea Pluton.

Accesul autospecialelor de intervenție nu s-a putut realiza, casa aflându-se la o distanță de aproximativ 500 m de drum. Alimentarea cu apă s-a realizat cu ajutorul motopompelor, dintr-un pârâu din apropiere.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul, a declarat lt. Irina Popa, purtătorul de cuvânt ISU Neamț

Proprietara casei- o femeie în vârstă de 38 ani de ani, prezenta arsuri la nivelul feței și un traumatism la mâna dreaptă. Aceasta a fost preluată și transportată de echipajul SMURD la Compartimentul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Orășenesc Târgu Neamț.

Potrivit pompierilor, cauza probabilă de producere a  incendiului este modulul greșit de verificare a etanșeității buteliei cu GPL prin utilizarea flăcării deschise.(explozia buteliei).

În acest context deloc plăcut, ISU Neamț vine cu următoarele RECOMANDĂRI adresate cetățenilor:

‼🚨Pentru siguranţa dumneavoastră, a familiei şi a comunităţii în care trăiţi, ISU Neamț vă recomandă să respectați câteva reguli simple de utilizare a buteliilor:

❗Este strict interzis efectuarea etanșeității cu flacără deschisă, deoarece aceasta poate conduce la accidente grave!

❗Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise!

❗În cazul când s-au uitat deschise robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare şi gazul s-a scurs în încăpere, se vor lua imediat următoarele măsuri:

• se închid robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare, se deschid uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

• nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu se va fuma şi nu se vor aduce surse de foc decât după aerisirea încăperii.

În cazul în care toate robinetele sunt închise, dar se simte totuşi mirosul caracteristic al gazului, se vor lua măsurile de mai sus şi se va anunţa operatorul economic de distribuție.

❗Înainte de aprinderea focului, dacă în încăpere nu se simte miros de gaz se iniţiază flacăra, apoi se deschide robinetul aparatului de utilizare.

❗După utilizare, se închide mai întâi robinetul buteliei şi numai după stingerea flăcării arzătoarelor se închid robinetele aparatului de utilizare.

❗La schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun.

❗Nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare.

❗Nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală.

❗Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea.

❗Nu amplasaţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare.

❗Nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc).

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate