Incendiul din secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț – primele puneri sub acuzare. Dosarul se pregătește să ajungă în instanță, la 3 ani de la tragedie

Spitalul din Piatra Neamţ precum şi două cadre medicale au calitatea de inculpaţi şi suspecţi în dosarul privind incendiul din secţia ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, în urma căruia 10 pacienţi și-au pierdut viața.

Avocatul Adrian Cuculis a anunțat ieri, 12 decembrie primele puneri sub acuzare in dosarul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamt:

,,Procurorii au schimbat și încadrarea gresita a faptei din ucidere din culpa în distrugere care a avut ca urmare un dezastru și infractiuni de nerespectare a măsurilor de securitate in munca„, a declarat avocatul.

Potrivit acestuia, Spitalul din Piatra Neamt și două cadre medicale au căpătat calitatea de inculpați și suspecti, iar dosarul se pregătește să ajungă în instanță, la 3 ani de la tragedie.

Potrivit actului citat, in cazul unui cadru medical, ,,fiind in exercitarea atributiilor de serviciu in calitate de asistent medical in cadrul Sectiei Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, in salonul nr. 240, in care acorda ingrijiri bolnavilor pozitivi COVID-19, carora li se administra oxigenoterapie, in intervalul orar aproximativ 16.40- 18.40, nu a luat masurile necesare pentru a indeparta din salon sau stingerea lumanarii tip candela care ardea pe noptiera bolnavului (…) aflat in agonie„.

Prin lasarea nesupravegheata a candelei, ca sursa de foc deschis, pe fondul neatentiei unei alte asistente si a concentratiei de oxigen peste limita maxima prevazuta in fisa cu date de securitate pentru oxigen (23%) din salon, halatul acesteia a luat foc. Astfel ,,a izbucnit incendiul, soldat cu propria vatamare corporala, dar si cu degradarea salonului nr. 240 si a spatiilor din componenta acestuia (hol, baie si spatiile adiacente din imediata apropiere), distrugerea /degradarea mai multor lucrari, instalatii, echipamente si componente ale acestora (…) cu o valoare estimata a distrugerilor de 550.000 euro, fara TVA, precum si cu decesul, prin intoxicatie cu monoxid de carbon, arsuri si insuficienta cardio-respiratorie acuta a celor 8 pacienti internati in salonul nr. 240, precum si vatamarea corporala a doctorului Denciu Ioan Catalin si a celor doua asistente.

Mai multe detalii în presa centrală AICI – CLICK.

Despre această teribilă tragedie, în articolele de mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate