Începe lupta pentru protejarea pădurilor: tăierile ilegale vor fi monitorizate prin satelit, anunță Ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că a fost desemnat câştigătorul contractului pentru dezvoltarea unui sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor din satelit:

Anunțam de curând importanța acestui proiect pentru obiectivul nostru de a proteja pădurile României și iată că avem o ofertă câștigătoare. De ieri, a început termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestațiilor.

Cum va funcționa proiectul?

➡ Noul sistem va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea.
➡ Acestea vor fi comparate cu baza de date #SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective.
➡ În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului de teren.
➡ Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor #LiDAR.

Vom consolida capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere și România se va alătura, astfel, țărilor care utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea pădurilor. 

Mircea Fechet – postarea AICI – CLICK.

Potrivit instituţiei, Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea RARTEL S.A. (Leader), ESSENSYS SOFTWARE, TERRASIGNA SRL, e-GEOS S.p.A ca ofertă câştigătoare după aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate preţ” şi verificarea documentelor suport aferente.

Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafeţele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluţie sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren şi 4 drone echipate cu camere optice, termice şi senzor LiDAR”, a declarat ministrul Mediului, citat de publicația Digi24.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate