Închisoare pentru incendierea sau îngroparea deșeurilor – OUG a fost adoptată de Guvern

Foto: ARHIVĂ

De foarte multe ori, din comoditate sau din lipsă totală de respect pentru natură și pentru populație, unii nemțeni aleg să incendieze sau să îngroape gunoaiele. Am semnalat și noi câteva cazuri de acest fel, însă lucrurile par scăpate de sub control. Vedem din ce în ce mai multe incendii, locuințe mistuite, vieți pierdute, iar Guvernul a decis să înăsprească pedepsele pentru aceste fapte.

Executivul a aprobat ieri, 6 aprilie, în ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o ordonanță de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor. Una dintre principalele prevederi ale actului normativ se referă la incriminarea unor fapte cu impact semnificativ asupra mediului, calității aerului și sănătății populației.

Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni.

Discuția despre incriminarea acestor fapte nu este nouă. Încă de la începutul mandatului am considerat că, pentru cei care se fac vinovați de astfel de fapte, nu este suficientă o amendă, iar aceștia trebuie să fie trași la răspundere penală. În acest sens, anul trecut am susținut cu bună credință o inițiativă parlamentară care viza același obiectiv. Din păcate, respectiva inițiativă are lacune grave de tehnică legislativă, nu poate fi aplicată în forma propusă, iar inițiatorii nu au demonstrat că ar avea o soluție în acest sens. Între timp, fenomenul arderilor de deșeuri se intensifică și autoritățile responsabile de aplicarea legii au nevoie de instrumente puternice pentru a putea combate acest fenomen. Este motivul pentru care am considerat că orice altă întârziere ar fi împotriva interesului public și am decis să aprobăm aceste modificări prin ordonanță de urgență. Începând de acum, unitățile de parchet din țară, Poliția și Garda Națională de Mediu au la dispoziție cadrul legal pentru a stopa mafia arderilor ilegale de deșeuri din România”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

De asemenea, a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.

O altă prevedere importantă a ordonanței de urgență definește cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale (UAT, CJ, ADI) să poată expropria terenurile necesare pentru gestionarea integrată a deșeurilor. Modificarea legislativă înlesnește preluarea terenurilor necesare dezvoltării sistemelor integrate de gestionare a deșeurilor, pentru care România primește finanțare europeană. Astfel a fost reglementată situația de realizare a procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică.

Actul normativ adoptat ieri vizează și reglementarea activităților de gestionare a deșeurilor la nivelul municipiului București, prin preluarea de către sectoarele municipiului București, de la Primăria Capitalei, a unei serii de competențe referitoare la gestionarea deșeurilor. Este vorba despre activitățile de organizare a prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor, de organizare a tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare, precum și de administrare a depozitelor de deşeuri şi/sau instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale pe o perioadă determinată, stipulată în hotărârea consiliului local notificată Consiliului General al Municipiului București. Pentru realizarea unui echilibru între municipiul București și sectoare, competențele preluate pot să revină Consiliului General al Municipiului București la solicitarea expresă a acestuia din urmă.

Potrivit comunicatului transmis de Minister, în prezent, unitatea administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti nu deține un contract în vigoare cu niciun operator al unui depozit de deșeuri cu licență valabilă emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, așa cum prevede legea.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate