India este cea mai mare producătoare de bunuri de iută la nivel global: aproximativ 70% din producția mondială

Iuta, cunoscută și ca „fibra de aur”, este o planta al cărei nume științific este Corchorus Capsularis, și este produsă în principal în India. 

Datorită avantajelor pe care le are în industria textilă — și prețului mic — iuta este folosită pentru fabricarea diverselor articole de cel puțin 5000 de ani.

Iuta este alături de bumbac o cultură importantă de fibre naturale în India. Iuta și mesta sunt cultivate împreună si sunt cunoscute sub numele de iută brută, deoarece utilizarea lor este aproape aceeași. Iuta brută joacă un rol important în economia Indiei. Aceasta a fost considerată inițial o sursă de materie primă numai pentru industriile de ambalare, dar acum a apărut ca o materie primă versatilă pentru diverse aplicații, cum ar fi, industria textilă, a hârtiei, a construcțiilor și industria auto, utilizarea ca economisitor de sol, ca materiale decorative și de mobilier, etc.

Iuta brută fiind biodegradabilă și sursă regenerabilă anual, este considerată o cultură prietenoasă cu mediul și ajută la menținerea mediului și a echilibrului ecologic. Iuta ca fibră naturală are anumite avantaje inerente. Este 100% ecologică, pentru recoltarea acesteia, nu este necesară utilizarea pesticidelor sau a îngrășămintelor chimice. Este rezistentă și permite trecerea aerului, ideală pentru a fi folosită ca sacoșă de cumpărături, deoarece nu lasă produsele să-și piardă prospețimea.

Unul dintre beneficiile mediului este faptul că, atunci când este plantată pe un hectar, consumă 15 tone de dioxid de carbon și le transformă în 11 tone de oxigen. Mai mult decât copacii.

Industria iutei este printre cele mai vechi și proeminente industrii din India. Principalele state producătoare de iută din India sunt Bengalul de Vest, Assam, Bihar, Orissa și Andhra Pradesh. Cu toate acestea, industria indiană de iută depinde în principal de Bengalul de Vest datorită numărului mai mare de mori. Industria angajează aproximativ 3,5 milioane de muncitori, care includ lucrători dependenți de legăturile de transmitere și înapoi ale industriei iutei. Suprafața medie a terenului cultivată în Iuta brută și Mesta este de 800.000 de hectare.

India este cea mai mare țară producătoare de bunuri de iută la nivel mondial, reprezentând aproximativ 70% din producția mondială estimată. Majoritatea iutei este consumată pe plan intern datorită cererii vaste cu un consum intern mediu de 90% din producția totală. Producția de bunuri din iută în anul 2022, a fost de 384,1 lakh tone, iar din 2021 producția de bunuri din iută a fost de 1.080 lakh tone.

Utilizarea plasticului de unică folosință a fost interzisă în India la 1 iulie 2022. În urmă cu patru ani, prim-ministrul Narendra Modi a depus jurământul de a elimina treptat utilizarea plasticului de unică folosință în țară.

Fabricarea, depozitarea, importul, distribuția, vânzarea și utilizarea a 19 articole cu utilitate redusă și cu generare mare de deșeuri au fost complet interzise în toate statele cu efect de la 1 iulie 2022.

Iuta, fibra naturală ecologică a Indiei are acum o importanță foarte mare în atingerea obiectivelor Guvernului Indiei privind interzicerea plasticului de unică folosință pentru a combate poluarea.

India folosește saci de iută în valoare de peste 1 miliard de dolari pentru împachetarea cerealelor și a produselor alimentare. Aproximativ 75% din producția totală a industriei de iută este reprezentată de sacii de iută, din care 90% sunt furnizați către Food Corporation of India și agențiilor de achiziții publice, iar restul este exportat sau vândut direct.

Piața globală a sacoșelor de iută este în crestere și se așteaptă să crească de la 2,3 miliarde de dolari în 2021 până la 3,38 miliarde de dolari în 2026. Sacoșele de cumpărături au reprezentat aproape un sfert din cele 400 de milioane de dolari exportate de India în 2021, iar exporturile de saci de iută ale țării s-au triplat în ultimele cinci ani.

SUA este cea mai mare piață de export pentru produse din iută din India, având o creștere cu 25,5% față de anul 2021, până la aproape 100 de milioane de dolari. În martie și februarie 2022, India a exportat iută și produse din iută în valoare de aproximativ 49 milioane USD în fiecare lună. Statele Unite ale Americii este urmată de Regatul Unit și Germania.

India exportă o gamă variată de produse din iuta, cum ar fi genți de mână și de cumpărături, articole de cadouri, țesături decorative etc. India exportă iută și produse din iută în principal în SUA, Marea Britanie, Australia, Belgia, Egipt, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită și Turcia.

 Guvernul Indiei acordă o atenție deosebită cercetării și dezvoltării produselor din iută, cum ar fi țesături și artizanat din iută, aplicații nețesute și industriale, ambalaje rigide din iută si decorative, etc.

Eforturi intensive de cercetare și dezvoltare prin diverse institute de cercetare finanțate în principal de Guvernul din India au avut ca rezultat o descoperire remarcabilă în diversificarea produselor, cum ar fi dezvoltarea de șervețele sanitare complet biodegradabile pe bază de iută, care a fost certificată de National Test House;

Producția de fibre amestecate cu iută ca o componentă principală este  iută/vâscoză, iută/acrilic, iută/bumbac, conținutul de iută variind de la 60% la 70% în greutate. Compozițiile de fire obținute sunt potrivite pentru pături, șaluri, pulovere  dar și ca materiale groase pentru rochii.

Producția de fire amestecate fine folosește iută/bumbac, iută/mătase, iută/lână etc. pentru îmbrăcăminte. Conținutul de iută este de 30-40%. Țesăturile pe bază de iută sunt utilizate în special în zonele de mobilier, tapițerie, covoare, pături și alte textile pentru casă.

Instituțiile de cercetare și dezvoltare au dezvoltat compozite armate cu iută sub formă de tablă flexibilă, semirigidă și placă rigidă pentru a înlocui lemnul, cheresteaua și placajul.

Ambasada Indiei în România și Republica Moldova oferă sprijin companiilor și organizațiilor interesate în dezvoltarea relațiilor comerciale sau de investiții dintre India, România si Republica Moldova.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate