Întârzierea lucrărilor la magistrala de apă și canalizare din Piatra-Neamț ridică îngrijorări reale privind pierderea de fonduri europene

  • Întârzierea lucrărilor la magistrala de apă și canalizare din Piatra-Neamț ridică îngrijorări privind pierderea de fonduri europene

În municipiul Piatra-Neamț, lucrările la magistrala de apă și canalizare, care se reface pe o distanță de 3.800 de metri, au fost începute cu scopul de a îmbunătăți infrastructura locală și de a asigura servicii mai bune pentru comunitate. Cu toate acestea, ritmul lent al progresului și întârzierile semnificative aruncă îndoieli asupra finalizării în termenul prevăzut.

În primele 23 de zile de lucrări, s-a reușit montarea a doar 200 de metri de țeavă, ceea ce reprezintă o medie zilnică de aproximativ 8,7 metri. Dacă acest ritm de lucru se menține constant, matematica indică o estimare de 413 zile pentru finalizarea întregului proiect. Cu toate acestea, există doar 196 de zile rămase din anul curent, în care trebuie finalizată nu doar montarea conductei, ci și întregul proiect, inclusiv lucrările de mobilitate, asfaltare, semaforizare și amenajarea trotuarelor.

Cu valoarea totală a proiectului de mobilitate ce trebuie implementat deasupra acestei conducte, estimată la 42.950.323,87 lei (8.659.339 euro), municipalitatea se confruntă cu o situație cel puţin dificilă. Observând progresul încet al lucrărilor și faptul că nu este posibilă finalizarea în termenul propus, este evident că nu doar fondurile europene alocate pentru acest proiect sunt în pericol de a fi pierdute, ci și bugetul local de unde vor trebui alocate sumele pentru finalizarea proiectului.

Întârzierea lucrărilor la magistrala de apă va avea un impact în lanț asupra altor proiecte planificate în municipiu. De exemplu, managementul inteligent al traficului și stațiile de autobuz smart, care au fost concepute să funcționeze împreună cu noul culoar principal de mobilitate, nu vor putea fi operaționale la termenul stabilit. Astfel, nu doar că există riscul de a pierde alte sume importante de bani europeni, ci și aceste proiecte vor necesita finanțare suplimentară din bugetul local pentru a fi finalizate.

În concluzie, întârzierea lucrărilor la magistrala de apă și canalizare din Piatra-Neamț generează îngrijorări serioase în ceea ce privește pierderea a milioane de euro din fonduri europene și cheltuirea lor din bugetului local. În plus, impactul negativ se va extinde și asupra altor proiecte legate de mobilitate și infrastructură, care nu vor putea fi implementate la termen, afectând astfel viitorul municipiului Piatra-Neamţ.

DATE CERTE :

  • Au început lucrările la magistrala de apă şi canalizare care va avea 3.800 metri.
  • În 23 de zile s-au montat 200 metri de țeavă, asta înseamnă o medie de aproximativ 8,7 metri pe zi.
  • Dacă se păstrează același ritm de lucru, matematica ne spune că lucrarea va fi gata în 413 zile.
  • Din anul actual care are 365 de zile, au trecut 169 și au mai rămas 196 zile în care ar trebui să fie gata nu doar conducta, ci și tot proiectul de mobilitate cu asfaltul de deasupra, semafoare, trotuare, etc.
  • Valoarea proiectului care ar trebui terminat după montarea conductei dar până maxim la finele anului 2023 este de 42.950.323,87 lei adică 8.659.339 euro.

IPOTEZE:

  • Matematica și observarea cu ochiul liber a evoluției lucrărilor ne spun că proiectul nu va putea fi implementat anul acesta și municipiul Piatra-Neamț nu doar că va pierde milioane de euro, dar va fi obligat să-i cheltuiască din bugetul local pentru finalizarea proiectului.
  • Mai departe, restul problemelor vor veni în cascadă pentru că managementul inteligent al traficului și stațiile de autobuz smart nu vor funcționa integrat fără culoarul principal de mobilitate, deci nici aceste proiecte nu vor fi funcționale la termen și vom vorbi de alte sume pierdute din banii europeni, sume ce vor trebui cheltuite tot de la bugetul local.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate