Intervenție chirurgicală în premieră, la Neamț

În urmă cu 2 săptămâni a avut loc prima intervenție de Nefrectomie parțială laparoscopică din județul Neamț. Operația a avut loc la Spitalul din Roman.

Unitatea medicală a transmis în această seară mai multe detalii despre acest tip de intervenție:

Aceasta reprezintă îndepărtarea doar a cancerului de la nivelul rinichiului fără a scoate însă și rinichiul, acesta păstrându-și în continuare funcția în corp.

Numai în ultimul an au fost efectuate 5 astfel de operații prin operație clasică (cu tăietură), dintre care una a avut un grad ridicat de dificultate fiind efectuată pe un rinichi în potcoavă. Aceasta anomalie rară este caracterizată prin lipirea celor doi rinichi în partea inferioară iar orice complicație apărută în timpul operației putea duce la scoaterea ambilor rinichi și intrarea pe dializă a pacientei.

În urmă cu 2 săptămâni a fost efectuată prima astfel de intervenție prin abord laparoscopic, avantajul fiind inciziile mult mai mici și timpul de recuperare mai rapid. Astfel, un pacient de 68 de ani care s-a prezentat pentru dureri abdominale difuze și lipsă de aer a fost diagnosticat iar în cursul investigațiilor prin Tomografie Computerizată cu o formațiune tumorală de 3/3 cm la nivelul rinichiului stâng. Având în vedere dimensiunea tumorii cât și poziția favorabilă s-a decis efectuarea acestei intervenții prin abord laparoscopic. Durata operației a fost de 3 ore iar aceasta a decurs fără incidente, pacientul fiind externat vindecat la câteva zile postoperator.

Intervenția a fost efectuată de Dr. Șova Edvin, medic primar urolog și Dr. Cojocaru Ion, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Orășenesc Buhuși, anestezia generală fiind asigurată de Dr. Grigore Monica, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă și As. Mineață Lăcrămioara.

Este prima astfel de intervenție chirurgicală efectuată în afara unui centru universitar din zona Moldovei, aceasta fiind efectuată doar la în cadrul Institutului Regional Oncologic din Iași.

Investițiile în aparatură și personal efectuate de Spitalul Roman dar și suportul conducerii cu privire la adoptarea de tehnici chirurgicale noi face posibil ca pacienții să beneficieze de servicii de înaltă calitate disponibile până acum doar în centrele universitare.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate