Interviu cu Walter Ghicolescu, matematicianul cu suflet de folkist. Revenire la Piatra-Neamț – un nou album, un nou proiect caritabil
Walter Ghicolescu revine pe scenă, la Piatra-Neamț, miercuri, 13 decembrie, cu un motiv special. Cinema Mon Amour va găzdui începând cu ora 18.00 un concert caritabil (amănunte aici – click) organizat de Elite Group Events Piatra-Neamț și Asociația Folkul Acasă în Realitate – Gura Humorului și dedicat strângerii de fonduri pentru cazurile sociale aflate sub aripa Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț.
Sorin Poclitaru, Cosmin Vaman, Walter Ghicolescu, Formația ATN, Flavio Amariei și copiii care sunt în grija Asociației Născută Înger vor oferi spectatorilor o seară plină de magie, căci Crăciunul este despre dragoste, armonie, dăruire, iar profitul obținut din vânzarea biletelor și sponsorizări va aduce bucuria sărbătorilor și celor mai puțin norocoși.
Cu această ocazie Walter Ghicolescu va lansa la Cinema Mon Amour noul său album intitulat „Două întrebări în oglindă”.
Pentru a afla mai multe lucruri despre omul Walter Ghicolescu și vizita sa la Piatra-Neamț vă invităm să citiți interviul de mai jos:
R: Walter Ghicolescu, bine ai (re)venit în orașul nostru!
Walter Ghicolescu: Bine v-am găsit, pe dumneavoastră și pe cititorii ziarului de Piatra-Neamț!
R: Pentru început, te rog să te prezinți în fața cititorilor noștri, probabil că unii dintre aceștia nu te cunosc foarte bine. Cine este Walter Ghicolescu?
W: Aș începe prin a menționa câteva aspect legate de pregătirea academică, pentru cei care nu mă cunosc: sunt inginer TCM și absolvent al Facultății de Matematică. Am fost profesor aproape 10 ani, dar – așa cum îmi place să spun – ”mi-am revenit” și am ieșit din sistem, dedicându-mă exclusiv muzicii. Din punct de vedere artistic, mă mândresc cu faptul că am colaborat cu ilustrul Adrian Păunescu – eu fiind ultimul intrat în cenaclul înființat si condus de acesta, în 2008. Deși debutasem în folk încă de pe vremea studenției din Iași; Cenaclul Flacăra a fost pentru mine rampa de lansare în lumea ”mare” a acestui gen muzical.
R: Walter Ghicolescu, cum şi când ţi-ai dat seama ce înseamnă muzica pentru tine?
W: Așa cum am menționat și anterior, a fost necesar să „mă fac” inginer, să profesez un an, să „fug” de asta, apoi să „mă fac” profesor de matematică şi astfel să înţeleg că e mai bine să fiu, decât să fac. Aparent ingineria şi matematica sunt departe de muzică, dar perfecţiunea muzicii este o limită la plus infinit (spun asta cu fiecare prilej pentru că eu chiar aşa simt). Mi-a plăcut să cânt de mic, iar din liceu am studiat chitara la şcoala populară de artă din oraşul meu natal, Călăraşi. Cred însă că sunt muzical în înţelesul mai profund al termenului, doar de câţiva ani încoace.
Am mai vorbit cu alte prilejuri şi despre boema studenţiei mele de-a doua la Iaşi, şi de „noroacele” mele artistice alături de Adrian Păunescu, Florian Pittiş, Victor Socaciu, Grigore Vieru, Dumitru Grumăzescu – nu am să insist aici. Atâta doar: muzica este felul în care mă regăsesc pe mine.
R: Acum că am trecut în revistă câteva aspecte legate de omul și artistul Walter Ghicolescu, aș vrea să ne spui cu ce ocazie ai ajuns, tocmai de la malul mării, pe meleagurile noastre.
W: Referitor la motivul venirii mele la Piatra-Neamț, vă voi spune că mă aflu aici din două motive: primul – și cel mai important – ar fi că voi participa în seara zilei de 13 decembrie la evenimentul caritabil organizat de către Elite Group Events, reprezentată de Diana Bonteanu și Asociația „Folkul Acasă în Realitate (Fair)”, beneficiar fiind Asociația „Născută Înger” și care se va desfășura la Cinema Mon Amour, iar cel de al doilea ar fi periplul muzical pe care îl întreprind prin țară, pentru lansarea celui mai recent album al meu– ”Două întrebări în oglindă”. M-am gândit că, dacă tot am străbătut lungul drum de la Constanța, unde locuiesc, până pe plaiurile nemțene, ar fi propice să îmbin cele două evenimente – sau să le reunesc, cum aș spune în termeni matematici – pentru că Piatra-Neamț îmi este un oraș foarte drag; am aici prieteni și vin cu drag ori de câte ori se ivește ocazia.
R: Să înțeleg că participi frecvent la evenimente caritabile?
W: De fiecare data când sunt chemat și programul îmi permite, mai ales la cele adresate copiilor sau organizate spre sprijinul acestora. Doar nu puteam fi profesor fără să iubesc copiii!
R: Ne mai poți da câteva exemple de astfel întâlniri cu cei mici?
W: În urmă cu aproximativ o lună am cântat pentru elevii din Ciocănești – Suceava, iar undeva prin iulie am fost alături de copii la o tabără folk, organizată chiar în Neamț, la Bicazul Ardelean. Bineînțeles, au mai fost multe altele – cum ar fi spectacolul caritabil de 1 iunie de la Sibiu, pentru copiii din familii monoparentale, organizat de Asociația „Pot să ajut”, reprezentata de doamna Gabriela Stoian– însă am ales aceste exemple, pentru că s-au desfășurat în zona dumneavoastră.
R: Spuneai că vii cu plăcere la Piatra și că ai prieteni aici.
W: Acesta este adevărul: oricât aș iubi marea, vin cu drag și la munte. Cât despre prieteni, vă voi destăinui că acest album pe care îl voi lansa miercuri în orașul dumneavoastră a fost înregistrat în vară chiar la Piatra-Neamț, într-un studio al celor de la formația Los Anonimos, care au asigurat și partea de orchestrație și de prelucrare a sunetului. Chiar invit pe toată lumea să îl asculte: nu mai este muzică folk, ci merg în unele melodii spre zona latino, în altele spre jazz; cum am mai declarat, dacă nu ar fi fost titlul ”Două întrebări în oglindă” ales de autoarea versurilor, Ana Maria Petrini, i-aș fi spus ”Divergent”, pentru că reunește stiluri muzicale foarte diverse. De altfel, la Mon Amour, pe 13 decembrie, vă veți putea bucura și de cartea poetei pe care am menționat-o mai sus și, în plus, îi voi invita și prietenii de la Los Anonimos, să cântăm împreună pe scenă.
R: Ce ne poți spune despre cântecul din videoclipul care însoțește acest scurt interviu?
W: După cum vă spuneam, am mai mulți prieteni la Piatra-Neamț. Unul dintre ei, fan declarat al Cenaclului Flacăra, a scris câteva versuri chiar în timpul înmormântării marelui Adrian Păunescu. Aceste versuri au ajuns la mine în luna mai și… iată rezultatul! Intenționam să lansez piesa în vară, la Craiova, în cadrul festivalului organizat cu ocazia comemorării celor 80 de ani care au trecut de la nașterea lui Adrian Păunescu și, totodată, a celor 50 de ani de activitate a Cenaclului, dar am considerat că este un omagiu adus nașterii, nu trecerii în neființă a acestui poet inegalabil, așa că am lansat cântecul la Bicazul Ardelean! Fiind pe versurile unui concitadin al dumneavoastră, am considerat că ar putea fi apreciat (și) de către pietreni.
R: Intenționezi să organizezi un concert propriu la Piatra-Neamț în viitorul apropiat?
W: Da, îmi doresc și chiar plănuiesc să fac asta, probabil în februarie sau în martie. Poate nu neapărat ”propriu” – Adi Beznă este un artist de-ai dumneavoastră și cred că s-ar alătura cu mare bucurie, pentru a cânta și a vă încânta. Încă nu am stabilit detaliile, dar voi anunța din timp, atunci când totul va fi pus la punct.
R: Walter Ghicolescu, îți mulțumim pentru destăinuiri și îți dorim mult succes miercuri, 13 decembrie, la Mon Amour!
W: Și eu vă mulțumesc și aștept să ne vedem – cât mai mulți – la eveniment. Calde salutări tuturor cititorilor dumneavoastră și… audiție plăcută!
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt