Ion Asaftei, Președintele CJ Neamț, după finalizarea Axei Strategice III: „E un proiect al Consiliului Județean Neamț cu care ne mândrim pentru că l-am dus la bun sfârșit”

Reabilitarea Axei Rutiere Strategice 3, începută în noiembrie 2017, a ajuns la final. Cu o valoare totală a lucrărilor ce depășește 140 de milioane de lei, ruta modernizată străbate o parte din Municipiul Piatra Neamț și alte cinci localități nemțene. Astfel, datorită Consiliului Județean Neamț, condus de Președintele Ion Asaftei, avem un drum de peste 60 de kilometri, care leagă Piatra-Neamț de județul Bacău.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei, împreună cu vicepreședinții Adrian Păduraru și Dragoș Chitic, au inspectat recent o porțiune din traseul reabilitat, având o lungime ce depășește 60 de kilometri. Aceștia s-au declarat foarte mulțumiți de calitatea lucrărilor finalizate, evidențiind importanța asigurării unei conexiuni rutiere de calitate între municipiul Piatra-Neamț și limita cu județul Bacău. Totodată, au subliniat rezolvarea numeroaselor probleme semnalate de către locuitorii județului Neamț și participanții la trafic în ultimii ani.

După câțiva ani de muncă deloc simplă, pentru că s-au făcut fel de fel de relocări de conducte, rețele, s-au construit poduri de la zero, s-au realizat trotuare, căi de acces către drumurile adiacente și s-a turnat asfalt pe o lungime de peste 60 de kilometri, am ajuns cu proiectul la final. Axa de transport interjudețeană are o lungime totală de 70,630 km, din care modernizați prin prezentul proiect sunt 60,360 km, conectarea la rețeaua TEN-T realizându-se în municipiul Piatra-Neamț prin intersectarea drumului județean DJ 157 cu drumul național DN 15, în localitatea Horia prin intersectarea drumului județean DJ 157 cu drumul național DN 15 D şi intersectarea drumului județean DJ 207 C cu drumul național DN 2 (E 85).

Pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic şi de trai ale populației s-a propus reabilitarea drumurilor județene prin execuția unui sistem rutier modern şi asigurarea corespunzătoare a scurgerii apelor pluviale, iar pentru menținerea curățeniei şi esteticii drumurilor modernizate s-au amenajat cu îmbrăcăminte asfaltică şi intrările drumurilor laterale şi de exploatare, pentru a se satisface condițiile de siguranță şi confort impuse de legislația tehnică în vigoare. Din acest motiv, pentru evitarea colmatării șanțurilor proiectate, în dreptul accesului la proprietăți, s-au realizat podețe tubulare amplasate în continuarea axei șanțurilor, iar pentru asigurarea scurgerii apelor s-au executat podețe laterale și transversale. Împiedicarea alunecărilor de teren pe DJ 207D se asigură cu un zid de sprijin de debleu, în lungime de 100 metri liniari. Pentru menținerea curățeniei, esteticii rutiere și condițiilor optime de exploatare a traseelor drumurilor județene după modernizare, intrările drumurilor laterale și de exploatare au fost amenajate cu același sistem rutier ca la drumurile principale, pe o lungime corespunzătoare limitei de proprietate intabulată. Sunt extrem de încântat de reușita acestui proiect, care înseamnă un salt semnificativ în ceea ce înseamnă calitatea infrastructurii rutiere nemțene. E un proiect al Consiliului Județean Neamț cu care ne mândrim pentru că l-am dus la bun sfârșit“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

Pentru asigurarea siguranței circulației pietonale, pe o lungime de 1,32 km s-a realizat un trotuar, amplasat pe partea dreaptă a drumului de la km 46+160 la km 47+480. De asemenea, s-au realizat 23 stații pentru mijloacele de transport în comun, unele de către Consiliul Județean Neamț și altele de către administrațiile publice locale pe raza administrativă-teritorială pe care se regăsesc spațiile respective.

Pe traseul drumului județean s-au construit de la zero trei poduri, toate pe Lotul I, și s-au reabilitat opt, jumătate pe Lotul I și jumătate pe Lotul II.

Valoarea totală a proiectului a fost de 148.057.253,95 lei, din care contribuția beneficiarului – 17.160.336,63 lei; asistența financiară nerambursabilă – 113.533.040,54 fonduri FEDR și 17.363.876,78 lei de la bugetul de stat. Beneficiarul proiectului este parteneriatul dintre Consiliul Județean Neamț, municipiul Piatra-Neamț și comunele Dumbrava Roşie, Săvineşti, Dochia, Mărgineni, Făurei, Secuieni, Trifeşti, Horia, Ion Creangă și Icuşeşti.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate