Ion Asaftei propune munca în folosul comunității când calomnia nu poate fi sancționată altfel

În cadrul unei emisiuni care poate fi urmărită integral aici – click, președintele Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei, a ridicat problema „fakenews-urilor” și a calomniilor fără probe reale care apar uneori în spațiul public.

În unele situații, aceste informații defăimătoare continuă să afecteze anumite persoane publice, în ciuda unor decizii judecătorești definitive care prevăd daune morale, întrucât cei care emit sau găzduiesc aceste materiale de propagandă nu mai au nimic de pierdut și nu au ce păți din punct de vedere legal.

Mai direct spus, există unii ”calomniatori contracost” care scriu la comandă orice sau scriu tot felul de minciuni ca cel vizat să se simtă și să le plătească taxe de protecție ca să nu mai fie bălăcărit. În unele situații, acești indivizi nu au nimic pe numele lor și nimeni nu le poate face nimic. Instanțele de judecată îi găsesc vinovați și se dau sentințe inclusiv cu despăgubiri morale foarte consistente, dar executorii nu au ce să le facă pentru că nu au ce lua de la ei. Ei nu sunt, de regulă, nici măcar angajați. Fac totul la negru. Pentru aceste cazuri, fără a generaliza, Ion Asaftei propune ca metodă de asumare și responsabilizare munca în folosul comunității sau chiar închisoarea, când alte măsuri eșuează.

„Pledez pentru adevăr(…) E o temă foarte interesantă. Ca să jignești acum pe oricine, important e să nu ai avere, să nu ai nimic. După aceea tu acumulezi datorii de miliarde, nu este nicio problemă, poți să spui orice, nu are nimeni ce să îți ia. E foarte interesantă această tehnică.

Eu aș propune altceva. În momentul în care nu-i găsești nimic, respectivul te acuză și pierde un proces în instanță, din punctul acesta de vedere, e condamnat, așa, la vreo sută de milioane… să ne fie cu iertare. Dacă nu ai, treci la lucru în folosul comunității. Dacă nu treci la muncă în folosul comunității, mai sunt și pedepse privative de libertate și o să vedeți dumneavoastră cum începe să apară și adevărul în presa noastră.”, a declarat Ion Asaftei.

Noi am completa și am spune că transformarea sumelor datorate în urma încălcării legii ar trebui să se transforme în muncă în folosul comunității sau detenție nu doar pentru aceste cazuri punctuale, ci pentru toate categoriile de indivizi care fac tot felul de prostii știind că dacă nu au nimic pe numele lor pot să-i caute executorii judecătorești pentru miliarde de lei, că nu au ce să le facă.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate