ÎPS Teofan va sfinți Paraclisul de la Mănăstirea Sihăstria

Obștea Sfintei Mănăstiri Sihăstria invită credincioșii vineri, 8 septembrie 2023, la sfințirea Paraclisului Sfinții Părinți Ioachim și Ana și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Slujba va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte TEOFAN, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Program:

Joi, 7 septembrie 2023

18,00: Slujba Privegherii Nașterii Maicii Domnului

Vineri, 8 septembrie 2023

8,00: Slujba de resfințire a Paraclisului Sfinții Părinți Ioachim și Ana și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

9,30: Sfânta Liturghie arhierească

ISTORIC

Paraclisul cu hramul Sfinții Părinți Ioachim și Ana și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din incinta Mănăstirii Sihăstria, a fost construit în anii 1946-1947, în timpul păstoriei Patriarhului Nicodim, stareț al Mănăstirii Neamț fiind Arhim. Melchisedec Dumitriu, iar stareț al acestei mănăstiri fiind Arhim. Cleopa Ilie, cu ajutorul credincioșilor din comuna Rădășeni – Suceava, drept mulțumire pentru adăpostul primit de aceștia în mănăstire în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost sfințit prin delegație de către Arhim. Melchisedec Dumitriu, starețul Mănăstirii Neamț, la 26 octombrie 1947.

Acest paraclis s-a zidit în locul altui paraclis ridicat în anul 1837 de către Ieroschimonahul Calistrat din Mănăstirea Secu, ucenic al Sfântului Paisie de la Neamț, și sfințit în 1839, după ce acesta a ars în incendiul din 30 mai 1941.

Lucrările de înfrumusețare ce s-au derulat pe parcursul ultimilor ani au constat, la interior, în restaurarea picturii, schimbarea tâmplăriei, restaurarea pardoselii și montarea încălzirii în pardoseală, înlocuirea instalației electrice, precum și montarea de sisteme de detectare și semnalizare a incendiilor.

La exterior s-au realizat consolidarea zidurilor paraclisului și a șarpantei, înlocuirea învelitoarei vechi cu una nouă din tablă de cupru, înlocuirea crucilor de pe turlele paraclisului, restaurarea fațadelor exterioare, placarea soclului cu piatră naturală și lucrări de amenajare peisagistică.

Lucrările la paraclis au fost completate cu policandre noi, o nouă sfântă masă din marmură, în Sfântul Altar, reamenajarea Proscomidiarului și confecționarea de mobilier nou. De asemenea, pridvorul paraclisului a fost înfrumusețat cu o pictură nouă în ulei.

Aceste lucrări s-au desfășurat sub coordonarea și cu purtarea de grijă a starețului Mănăstirii Sihăstria, Arhim. Arsenie Popa, majoritatea cu finanțare europeană, iar altele din fonduri proprii, cu ajutorul donatorilor și binefăcătorilor mănăstirii.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate