ISU Neamț, controale inopinate la operatorii economici. Amenzi de peste 400.000 lei

  • Verificările inopinate la operatorii economici din județul Neamț au continuat în prima jumătate a lunii ianuarie
  • 16 operatori economici controlați
  • 431.000 lei cuantumul amenzilor aplicate

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, în continuarea acțiunilor desfășurate pe durata sărbătorilor de iarnă, în perioada 01-17.01.2024, cadrele ISU Neamț au desfășurat acțiuni de control la 16 operatori economici din categoriile turism și alimentație publică.

Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 73 neconformități pe linia securității la incendiu, 4 fiind remediate pe timpul controlului, sancționate cu 49 de avertismente și 22 amenzi, în cuantum de 431000 lei. De asemenea, controale desfășurate au relevat faptul că 8 dintre obiective funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Unul din cei doi operatori economici pentru care s-a aplicat sancțiunea complementară de oprire a funcționării în data de 29.12. 2023 a remediat deficiențele și a obținut astfel autorizația de securitate la incendiu în conformitate cu legislația în vigoare.

COMUNICAT IGSU
Verificările inopinate la operatorii economici au continuat în prima jumătate a lunii ianuarie

414 operatori economici controlați
14 obiective închise
7.400.000 lei cuantumul amenzilor aplicate
cu aproape 10% creștere a numărului solicitărilor pentru emiterea avizelor și autorizațiilor

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, în continuarea acțiunilor desfășurate pe durata sărbătorilor de iarnă, în perioada 02-14.01.2024, inspectoratele pentru situații de urgență județene și București-Ilfov au desfășurat acțiuni de control inopinat la 414 operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică.

Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 2.133 neconformități pe linia securității la incendiu, sancționate cu 1.423 de avertismente și 544 de amenzi, în cuantum de 7.416.802 lei. De asemenea, controale desfășurate au relevat faptul că 174 dintre obiective funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Totodată, misiunile derulate de colegii noștri au vizat și obiectivele cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilității căilor de evacuare, respectiv a echipării construcțiilor de instalații de protecție împotriva incendiilor.

Pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la 14 obiective din municipiul București (1) și din județele Arad (1), Bacău (1), Brașov (2), Cluj (3), Gorj (1), Giurgiu (2), Iași (1), Harghita (1) și Suceava (1) a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării și aplicate amenzi între 30.000 lei și 100.000 lei. La majoritatea obiectivelor controlate, măsura complementară de oprire a funcționării a fost dispusă în contextul identificării mai multor nereguli de ordin tehnic, principala deficiență fiind neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă.

Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare și vor viza inclusiv obiective existente în municipii, orașe și comune din țară.

În prima jumătate a lunii ianuarie, numărul solicitărilor pentru emiterea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu și protecție civilă înregistrează o creștere de aproape 10%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă că administratorii/conducătorii instituțiilor au fost receptivi la recomandările noastre și manifestă responsabilitate pentru intrarea în legalitate și, implicit, pentru asigurarea climatului de securitate în rândul beneficiarilor.

Readucem în atenție că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar inspectoratele pentru situații de urgență primesc în format electronic documentațiile și răspund solicitanților în același format.

Important de menționat este faptul că funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deținătorilor respectivelor construcții.

_Caracterul permanent al activității de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanților obiectivelor existente la nivel național în respectarea în fiecare moment a măsurilor de siguranță, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuți de lege. Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.

Comunicat transmis de ISU NEAMȚ

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate