ISU Neamț marchează „Ziua Protecției Civile” cu o serie de activități utile pentru cetățeni
Activități planificate în cadrul „Săptămânii Protecției Civile”
În fiecare an, în data de 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România.
Activitatea pe linia protecției civile desfășurată de ISU Neamț constă în activități preventive la nivelul organelor administrației locale, materializate prin: controale (la unități administrativ-teritoriale, instituții/operatori economici clasificați din punct de vedere al protecției civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundații, servicii voluntare/private pentru situații de urgență, operatori economici care desfășoară activități în care sunt implicate substanțe periculoase), verificări la sisteme de avertizare și alarmare a populației, spații de adăpostire, spații de evacuare a populației în situații de urgență, localități aflate în zone cu risc de inundații sau de alunecări de teren, precum și prin activități de planificare la urgență și alte acțiuni specifice (intervenții pirotehnice, exerciții de avertizare, alarmare și evacuare a populației, avizarea rutelor de transport al deșeurilor periculoase etc.).
Pentru a marca Ziua Protecției Civile din România,, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petodava” al Județului Neamț organizează o serie de activități în perioada 26.02 – 04.03.2024, astfel:
- în perioada 23.02 – 28.02.2024, vor fi organizate o serie de competiții sportive, sub denumirea „Cupa Protecției Civile”, în care vor fi implicate cadrele unității;
- În ziua de 28 februarie va fi organizată „Ziua Porților Deschise”, în toate subunitățile ISU Neamț, prilej cu care va fi prezentată tehnica de intervenție în caz de dezastre și modul de folosire a acesteia precum și modul de comportare în cazul producerii acestora. Informarea instituțiilor de învățământ despre acest eveniment;
- în data de 28.02.2024, între orele 13:00 – 19:00, în incinta Centrului Comercial Shopping City Piatra-Neamț, vor fi desfășurate activități de informare preventivă unde vor fi prezentate măsuri de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență și oferta educațională a instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile I.G.S.U.
- în data de 28.02.2024, între orele 13:00 – 19:00, în incinta Centrului Comercial Roman Value Center, vor fi desfășurate activități de informare preventivă unde vor fi prezentate măsuri de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență și oferta educațională a instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile I.G.S.U.
- în data de 28.02.2024, între orele 13:00 – 19:00, în incinta Centrului Comercial Shopping Center Târgu Neamț, vor fi desfășurate activități de informare preventivă unde vor fi prezentate măsuri de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență și oferta educațională a instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile I.G.S.U.
- în data de 28.02.2024, la ora 09:45, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județ, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, în cadrul campaniei naționale „Nu tremur la cutremur”.
Exercițiul are ca temă „Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț pe timpul și imediat după producerea unui cutremur”. Această activitate, care are ca scop conștientizarea riscului dar și formarea deprinderilor pentru a putea acționa corespunzător în cazul producerii unui astfel de eveniment, va urmări:
- anunțarea producerii situației de urgență la ora 09:50 la nivelul fiecărei unități de învățământ;
- comportamentul adecvat ce trebuie adoptat în cazul producerii unui cutremur;
- adăpostirea copiilor sub bancă, masă, grindă sau tocul de la ușă. În cazul în care sunt persoane ce au fost surprinse pe hol, se recomandă ca acestea să se așeze în poziția ghemuit cu mâinile deasupra capului lângă peretele interior, îndepărtându-se de ferestre;
- deschiderea ușii de la clasă de către cadrul didactic (aflat la ora de curs) și poziționarea acestuia sub tocul de la ușă;
- evacuarea copiilor din clase (cu recomandarea de a-și acoperi capul cu o carte sau ghiozdanul) după ce cadrul didactic s-a asigurat că se poate efectua în condiții de siguranță;
- efectuarea prezenței elevilor, pe clase, la locul de evacuare (stabilit) și înștiințarea conducerii unității de învățământ.
- în data de 4 martie vom comemora victimele Cutremurului din 1977, un cutremur cu efecte devastatoare asupra României. Cutremurul din data de 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:22:22, a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. Acest cutremur a produs 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Pe parcursul acestei săptămâni vom mediatiza mai intens măsurile ce trebuie adoptate in cazul producerii unui cutremur.
Veniți alături de salvatorii nemțeni la activitățile de pregătire a populației unde puteți afla informații despre:
- ce înseamnă protecţia civilă,
- cum să ne comportăm pe timpul și după producerea unui cutremur,
- cum să ne comportăm când sună sirena,
- cum putem acorda primul ajutor.
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt