Județul Neamț va avea un adăpost modern pentru animalele care au nevoie de ajutor medical, sterilizare și cazare
Problema animalelor fără stăpân din județul Neamț este o rană deschisă și adâncă pentru comunitatea salvatorilor și iubitorilor de animale. Indiferența autorităților în fața suferinței necuvântătoarelor care stau pe străzi din vina oamenilor i-a făcut pe iubitorii de animale să bată ani la rând la ușile diverșilor aleși locali pentru a le explica faptul că sterilizarea este singura soluție de reducere a fenomenului.
Nici situația adăposturilor publice pentru câini nu e mai strălucită, fiind două adăposturi publice mari și late în Neamț, unul la Piatra-Neamț și unul la Roman, cu mult sub necesarul pe care îl are județul Neamț. În lipsa unor soluții integrate, se ajunge la eutanasiere, la mortalitate crescută din cauza bolilor transmisibile în adăposturi și, de asemenea, se ajunge la o altă problemă.
Cu excepția gestionării câinilor care este cât de cât reglementată prin OUG 155/2001, gestionarea pisicilor fără stăpân, a animalelor de talie mare, de fermă, care sunt, spre exemplu confiscate în urma unor acțiuni ale poliției, este în aer. Nu există în Neamț adăposturi care să asigure necesarul de cazare și tratament pentru aceste animale, multe dintre ele victime ale unor accidente, abuzuri etc.
Iată că după ani de luptă cu morile de vânt pe acest subiect la Neamț, pe 4 aprilie, de Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân, Ionel Arsene a anunțat că a făcut o vizită în județul Constanța, la Cernavodă, unde a văzut un adăpost de animale realizat la standarde europene. Acesta spune că va implementa la Neamț un proiect similar, pentru a acoperi nevoile animalelor suferinde, din mai multe specii, dar și că se va asigura un program de sterilizări gratuite.
„Am văzut acolo suflete care au primit a doua șansă la viață, datorită unor oameni care iubesc animalele! În incinta adăpostului funcționează și o clinică, în cadrul căreia sunt tratați câinii, pisicile, caii și alte animale care au nevoie de intervenția specialiștilor.
Pe modelul adăpostului de la Cernavodă vom construi și noi la Neamț. Vreau să nu mai existe animale abandonate pe toate drumurile, animale care sfârșesc sub roțile mașinilor, lovite, alungate. Mizez foarte mult și pe spiritul civic al nemțenilor și sper să nu chinuie necuvântătoarele, să se preocupe de sterilizarea lor pentru nu se mai înmulți haotic și să accepte dragostea necondiționată pe care le-o oferă câinii și pisicile.
Iubesc toate animalele, dar acestea, care sunt lipsite de apărare și nu au un adăpost sigur, găsesc un loc special în inima mea.”, a spus la vremea respectivă Ionel Arsene.
Informația a fost reluată și confirmată de Ionel Arsene și în cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat.
„Animalele abandonate, suferinde sunt responsabilitatea noastră și de asta voi construi în județul Neamț unul dintre cele mai moderne adăposturi de animale abandonate din România. Am fost la un adăpost din Cernavodă, construit de o asociație din Franța, un model de bună practică și voi construi în Neamț pentru tot județul un adăpost unde toate abandonate, cu probleme vor fi cazate, tratate, pentru că facem și o clinică medicală. Este important să avem empatie nu doar pentru semenii noștri, dar și pentru animalele care se chinuie.
Este un proiect de lege acum și sper ca în cel mai scurt timp să avem o lege care să ne dea posibilitatea nouă, Consiliilor Județene, să alocăm buget și să facem campanii de sterilizare. Pentru că de acolo începe problema. Sunt multe persoane care ar dori să sterilizeze pisica, cățelul, dar nu au bani. Noi am putea aloca fonduri și cred că mare parte din problemele câinilor fără stăpân și pisicilor se va rezolva așa.”, ne-a declarat Ionel Arsene.
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt