La Roman și la Târgu Neamț trebuie mutat gunoiul care zace de ani de zile în niște gropi temporare închise de Garda de Mediu

Șeful Gărzii de Mediu Neamț, Iftime Petrariu, a prezentat două mari probleme din județul nostru. În timp ce România se află în procedură de infringement din cauza gropilor ilegale de gunoi și va trebui să plătească zeci, poate sute de mii de euro pe zi penalități la UE, la Roman și la Târgu Neamț e o situație imposibilă. Două gropi temporare de gunoi au fost închise de Garda de Mediu, doar că gunoiul zace tot acolo. Chiar dacă va apărea o presiune din partea judecătorilor să se mute acest gunoi într-un depozit autorizat, procedura în sine de răscolire a acestui gunoi pentru transport va avea un impact destul de mare asupra mediului din aceste zone. Cu alte cuvinte, locuitorii din Roman și Târgu Neamț vor avea senzații olfactive „tari” când se va întâmpla acest lucru. Asta dacă se va întâmpla, pentru că în România orice e posibil.

Din 2015, de când s-a deschis depozitul de la Girov, am sistat depozitarea la două spații temporare de deșeuri la Roman și la Târgu Neamț. În autorizația de funcționare scria clar – administratorul este obligat ca în termen de 2 ani de zile să ia toată această cantitate de deșeuri și să o ducă la un depozit autorizat. Nu s-a întâmplat asta. Și la Roman, și la Târgu Neamț am dat amenzi de peste 4 miliarde de lei, iar la Roman am făcut și un dosar penal. La Târgu Neamț, de exemplu, nu se justifică dosarul penal pentru că în legislație scrie – dacă pune în pericol sănătatea sau viața oamenilor și a animalelor. La Târgu Neamț e în afara orașului, e înierbat, într-o gaură. La Roman e foarte aproape de oameni, de case. Am făcut un dosar penal, l-am prezentat procurorului și este judecat. Să vedem ce o să decidă. Acum vă închipuiți, dacă se apucă să îl răscolească și să-l care acum, sub presiunea unei instanțe judecătorești, nu știu ce o să fie… Și la unii, și la alții s-au cărat 10-12% din total, sub presiunea noastră, sub amenințările și amenzile date de noi.”, a declarat Iftime Petrariu în ședința de Colegiu Prefectural din 28 februarie.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate