Lecție de istorie „altfel” la Liceul de Arte „Victor Brauner”, dedicată Zilei Naționale a României

Liceul de Arte „Victor Brauner” a organizat o lecția de istorie „altfel” dedicată Zilei Naționale a României. Au fost reliefate prin intermediul muzicii, artei plastice, dar și al dialogului cele mai importante momente ale perioadei 1914-1918.  De asemenea, a fost subliniat rolul regelui Ferdinand, al reginei Maria, al liderilor politici, în desfășurarea evenimentelor legate de Primul Război Mondial și Marea Unire.

Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț dată fiind prezența expoziției   „Nicolae Iorga. 150 de ani de la naștere”, „apostolul naționalismului românesc”. Perioada 1914-1918 a reprezentat cea mai importantă etapă din activitatea politică desfășurată de marele savant pe tărâmul luptei naționale, acesta crezând în dreptatea istoriei: „Cred în dreptate! Cred că fără dreptate viața nu are nicio valoare, că singurul lucru care-i creează vieții o valoare este dreptatea”. Prin bunurile culturale de o excepțională valoare prezente în expoziție elevii au descoperit că istoria nu este doar o înșiruire de evenimente. Ea păstrează dovezi palpabile ale celei mai glorioase pagini ale întregirii noastre naționale. Sub privirea polihistorului, s-a vorbit despre rolul acestuia în susținerea morală a societății în greaua perioadă a retragerii din Moldova, prin conferințe, publicații, „Neamul Românesc” fiind distribuit în orașe, sate, spitale și mai ales pe front.

O subtemă a evenimentului a fost dedicată eroilor Primului Război Mondial, subliniindu-se jertfa acestora. Sculptat în piatră, de Vincenzo Puschiasis în anul 1927, monumentul comemorativ, de la cimitirul „Eternitatea” a fost transpus plastic de elevii clasei a XI-a AP pentru a particulariza devotamentul militarilor pentru cauza națională, așa cum a fost văzut de la Piatra-Neamț.

Alături de inițiatorul și coordonatorul proiectului, prof. dr. Luminița Moscalu, s-au aflat Ansamblul „Mugurașul” al „Liceului de Arte „Victor Brauner”, coordonat de doamna prof. Mihaela Mancaș și de domnii prof. Leonid Ciobanu și prof. Radu Moroșanu.

Lecția de istorie „altfel” a împlinit cuvintele celui mai mare istoric român: „Istoria este disciplina cea mai umană din toate.. Nu există disciplină omenească care să ne facă mai sociabili, mai altruiști, mai iubitori de Om și de Viață”.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate