Liberalii care au pus cruce sistemului sanitar din Neamț, în urmă cu 4 ani, vând acum gogoși electorale și aduc „lumină” de la Oradea

De ceva timp încoace, la Neamț lupta electorală s-a cățărat și pe spitalul județean. Printr-o amplă acțiune de propagandă, liberalii au adus la Neamț un manager de spital din Oradea – Bihor, județul lui Bolojan, ca „să ne aprindă și nouă lumina” și să ne explice cum, după 9 iunie, va curge „lapte și miere” în sistemul sanitar de la Neamț prin echipa de șoc Lazăr – Carabelea.

Se pare că planul celor de la PNL Neamț, prin care credeau că vor da lovitura electorală și toată lumea va cădea pe spate, cuprindea o poveste cu un spital municipal pe care l-ar face daca ar fi votați, doar că nici măcar cel adus să le sprijine inițiativa nu a fost de acord cu ea, spunând clar ca nu e nevoie de un alt spital municipal.

Din moment ce liberalii au impresia s-a uitat ce au făcut ei cu tot sistemul de sănătate din județ în pandemie, că la Neamț e întuneric și că nemțenii au nevoie de asistență politică pentru zări lumina de la capătul tunelului, să facem o serie de clarificări.

PNL spune că vrea să construiască un spital nou printr-un „proiect ambițios” în baza unui parteneriat dintre CJ Neamț și Primăria Piatra-Neamț, în valoare de peste 200 de milioane de euro.

Liberalii ne mai promit și „management apolitic”, „după modelul învățat de la Oradea și Cluj-Napoca”. Problema este că modelul învățat de la Oradea și plimbat la Neamț este unul departe de a fi apolitic.

Managerul Carp, de la Oradea, este, în fapt, înregimentat politic și a ocupat și funcția de senator PNL în Parlamentul României. Modelul de la Oradea nu este lipsit nici de suspiciuni de incompatibilități, nici de artificii prin care managementul spitalului județean a trecut de pe persoană fizică (prin concurs) la… o firmă privată, prin intermediul căreia a fost posibil ca tot dr. Carp să ajungă din nou la conducerea spitalului, la o vârstă venerabilă și cu un statut de compatibilitate discutabil. Faptul că acum e plimbat prin Moldova de alți liberali, ne face să credem că nu e chiar atât de apolitic pe cât ni se prezintă, ba chiar și „puțin” incompatibil. Dar asta, bineînțeles, o vor stabili instanțele de  judecată.

Se pare că Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat recent o decizie a Curții de Apel Oradea care l-a scos pe dr. Carp din incompatibilitate (click aici pentru minută). Apelul Agenției Naționale de Integritate a fost admis de ÎCCJ, iar cauza incompatibilității managerului Carp va fi rejudecată de prima instanță. Detalii aici – click. Iată ce nota ANI în 2022, într-un incident de integritate:

„CARP GHEORGHE, fost Senator în Parlamentul României și Manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea  –  INCOMPATIBILITATE ȘI SESIZARE PARCHET – S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 august 2018 – 21 decembrie 2020,  întrucât a exercitat simultan cu funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006.

De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 21 decembrie 2020 – 21 octombrie 2021 întrucât a exercitat simultan cu funcția de senator în Parlamentul României și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel prevederile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către CARP GHEORGHE a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a menționat funcția de administrator pe care o deține în cadrul societății comerciale în declarațiile de interese depuse în calitate de manager (declarații depuse în anii 2018, 2019, 2020 și 2021) precum și în calitate de senator  (declarații  depuse în anul 2021).”

În plus, despre cum a ajuns spitalul de la Oradea pe mâna unei firme private puteți citi mai multe aici – click sau aici – click (interviu cu managerul Carp).

În realitate, nu trebuie să mergem până la Oradea sau în altă țară să luăm lumină. Sunt modele de bune practici chiar mult mai aproape de noi, doar că nu le-a dat nimeni ca exemplu pentru că managerii  acestor spitale chiar sunt apolitici și nu se coboară la nivelul celor care vor să vândă din nou gogoși electorale nemțenilor.

Spitalul județean de la Piatra-Neamț este, într-adevăr, în moarte clinică. Personalul, în mare parte, este dezumanizat, condițiile sunt mizere comparativ cu secolul în care trăim, pacienții sunt nemulțumiți și fug la alte spitale, dacă au posibilitatea. E, într-adevăr, nevoie de o soluție salvatoare pentru spitalul județean, dar aceasta nu poate veni o dată la 4 ani, moment în care ni se promit iluzii. Degeaba se schimbă instituția finanțatoare și degeaba se schimbă un singur om, managerul, fie el persoană fizică sau firmă privată, dacă cei din Consiliul de Administrație sau din alte zone decizionale rămân aceiași și sunt mână în mână cu sistemul tip caracatiță care parazitează acest spital de ani buni.

Modelul de la Oradea înseamnă trecerea spitalului județean din subordinea Consiliului Județean în subordinea primăriei – ei au unificat județeanul cu municipalul și l-au trecut de la CJ la primărie. Și, mai nou, scoaterea la licitație a managementului și predarea conducerii către o firmă privată, dar pe banii statului, metodă prin care oricine poate ajunge la conducerea unității sanitare, în lipsa unui concurs.

O primărie care nu a fost capabilă să preia administrarea parcărilor publice, fără sincope și bâlbâieli, o primărie care a dus în cap proiectele europene, ridicând cofinanțarea de 2% la sume record de 50-60% din banii pietrenilor, o primărie care nu administrează nici măcar una dintre multele instituții de cultură pe care orașul le găzduiește, o primărie care are vreo 4 piețe în subordine din care trei sunt în ruină totală, o primărie care nu e în stare să ridice niște amărâte de canale la cotă pe drumurile reabilitate credeți că poate avea o viziune coerentă asupra sistemului sanitar sau, și mai mult, să administreze eficient un spital, nu mai spunem de construirea unuia nou?!

Spuneți dumneavoastră ce credeți că s-ar întâmpla cu spitalul județean de urgență Piatra-Neamț dacă acesta ar trece din administrarea Consiliului Județean în administarea primăriei Piatra-Neamț, după super-modelul de la Oradea? În opinia noastră, probabil că cei care au venit să ne aprindă lumina vor veni, într-un final, să o stingă.

Politicienii liberali care vă promit acum marea cu sarea în sistemul sanitar de la Neamț, dar doar după 9 iunie și doar DACĂ vor fi aleși, sunt cei care au pus cruce în pandemie spitalului județean, când, cu mâna lor, l-au făcut suport-COVID în locul celui de la Roman. Decizie urmată de un impact devastator asupra pacienților cronici, gravidelor și altor categorii de pacienți care nu au mai avut acces la spitalul județean. Decizie urmată de incendiul cumplit de la ATI în care au murit oameni. Procurorii vor să afle de ce prefectul PNL de la acea vreme, cu șeful DSP, tot al PNL, și cu alții au propus spitalul din Piatra-Neamț să fie făcut suport covid, deși exista un raport al ISU în care erau notate clar riscurile de incendii la acest spital. Detalii aici. Tot ei, liberalii, sunt cei care s-au opus sistematic proiectului noului spital de la Neamț. Detalii aici.

Cei care au luat decizii în pandemie la Neamț, ducând sistemul sanitar în colaps, vin astăzi și spun nemțenilor să îi aleagă, pentru că după 9 iunie, nu mai devreme, vor pune în practică ce au învățat ei de la Oradea. Să nu uităm nici că actualul primar s-a mai plimbat prin Oradea de unde a luat lumină în implementarea proiectelor care „reclădesc noua Piatra”. Unii, de la niște redacții de prin București, l-au numit chiar „Bolojan de Moldova”. Aceeași lumină se va folosi, mai nou, și în cazul spitalului județean de la Neamț.

Am spune „Doamne ajută!”, dar probabil că nici intervenția divină nu ne mai poate ajuta.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate