Liviu Harbuz criticat degeaba pentru expresia ”Reforma se face și cu forța”

Aflat la o emisiune la un post tv online, Liviu Harbuz, șeful de cabinet al primarului Andrei Carabelea, vorbind despre culoarele de mobilitate urbană și alte proiecte locale care produc schimbări nepopulare, cum ar fi pierderea locurilor de parcare, a spus că ”Reforma se face și cu forța”.

Pentru această exprimare ambiguă, Harbuz a fost criticat ulterior pe motiv că nu se ține cont la primărie de părerea celor care se opun. De ce ambiguă? Pentru că a spus că reformele se fac ȘI cu forța, ceea ce este total greșit. În contextul socio-economic și cu nivelul de educație actual din România reformele se fac NUMAI cu forța, nu ȘI cu forța. Rezistența la înaintare și progres este una extrem de mare, începând cu aparatele bugetar-administrative și terminând cu comunitatea.

Desigur că aceste culoare de mobilitate urbană, administrarea dezastroasă a parcărilor și alte experimente pe care le face primăria nu se încadrează la capitolul reforme, dar, deși nu este pe placul majorității, adevărul este că, din lipsă de educație, la noi progresul trebuie impus în mod nepopular. Aceasta este prima treaptă pe care trebuie să o urcăm. O treaptă prin care să recunoaștem că e nevoie de decizii nepopulare și de reforme făcute forțat.

Ar trebui ca mulți politicieni locali să înceapă să își asume reforme și decizii nepopulare fără să mai țină cont de gălăgia din jur și mai ales fără să se mai lase șantajați de echipele de zgomot autointitulate ocazional jurnaliști.

Credem totuși că cei de la primăria Piatra-Neamț ar trebui să înceapă reforma forțată din propria curte unde dacă ar da un examen de capacitate de clasa a VIII-a angajaților, apreciem că mai mult din jumătate nu ar fi în stare să îl promoveze. Deci e bine cu reformele, e adevărat că ele trebuie impuse, dar, într-o logică elementară, primii care trebuie reformați sunt cei care implementează reformele.

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate