Lucrări de restaurare la Biserica „Buna Vestire”, monument istoric din Poiana Largului (FOTO)

Primarul comunei Poiana Teiului, Ana Ancuța, a anunțat că au început lucrările de restaurare la acoperișul și turnul clopotniță ale Bisericii „Buna Vestire”.

Ridicată în secolul al XVIII-lea, construcția a suferit mai multe modificări. Biserica este înscrisă în lista monumentelor istorice de categoria B din judeţul Neamţ, cod NT-II-m-B-10644.01. Turnul datează din secolul al XIX-lea și este, de asemenea, monument istoric, cod NT-II-m-B-10644.02.

Biserica este construită din bârnă de brad, pe talpă de brad încheiată „stâneşte“, având „capete rămase afară“, ce se pot observa şi azi. Bârnele sunt prinse între ele cu ajutorul cuielor de lemn. În talpă, lemnul este lăsat liber, ca să poată trage aer din capăt în capăt, pentru a nu putrezi. Lăcaşul este acoperit cu şindrilă bătută „în solzi“ şi se sprijină pe console scurte, ornamentate cu motivul rozetei. Din păcate, de-a lungul timpului biserica a fost blănită cu scândură, atât pe interior, cât şi pe exterior, şi acoperită cu vopsea, astfel încât nu mai poate fi admirată cioplitura bârnelor.

Din anul 1999 lăcaşul a devenit biserică a parohiei „Buna Vestire“ de la Poiana Largului, aici slujindu-se în permanenţă. Actualul preot slujitor este Ciprian Mitocariu.

Lucrările de consolidare și la acoperiș erau necesare de foarte mulți ani.

Detalii despre ansamblu pe monumenteneamt.ro.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate