„Mama Polidinului” românesc, dr. Sylvia Hoișie, a trecut în eternitate. Leacul său a salvat multe vieți

Dr. Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, medicament care a salvat multe de vieți, a murit, marți, 24 mai 2022, la vârsta de 94 de ani. 

Anunțul a fost publicat de Federația Comunităților Evreiești din România:

Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iași anunță trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoișie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârșită, find una dintre personalitățile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieți.

Supraviețuitoare a iadului din Transnistria, a reușit să lupte cu foametea și mizeria, împărtășind lumii întregi acele orori.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 27 mai, ora 11, la Cimitirul Evreiesc din Iași.

Să îi fie memoria binecuvantată!
Baruch Dayan Ha Emet!

***

Polidin este un preparat imunomodulator care a fost inventat la Institutul Cantacuzino în anul 1966 și care a fost produs până în anul 2012. Este un preparat polibacterian, fiind alcătuit dintr-un amestec format din 13 specii bacteriene Gram-pozitive și Gram-negative (sub formă de suspensie) care au fost inactivate termic. Preparatul era destinat administrării injectabile, în mod similar unui vaccin.

În colectivul de cercetare care a elaborat această formulare s-a numărat și șefa de producție Sylvia Hoișie (n. 1928 – d. 24 mai 2022).

Eficacitatea imunostimulentă și absența efectelor teratogene a fost demonstrată prin studii. Preparatul avea ca principal scop profilaxia, mai exact era utilizat pentru stimularea rezistenței antiinfecțioase nespecifice. Era utilizat și ca tratament adjuvant în diverse infecții (ale căilor respiratorii, uro-genitale, chiar și gripa) și arsuri. Se recomanda administrarea preparatului în timpul anotimpurilor reci, când frecvența infecțiilor acute este ridicată.

Potrivit unor informații, se dorește reluarea producției, fiind în curs un plan de acțiune pentru determinarea etapelor necesare pentru reluarea producției de vaccin gripal și reautorizarea producției la standarde europene pentru Polidin, care va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino în Iași într-o fabrică nouă împreună cu Cantastim și Orostim.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate