Manifestările cultural-artistice, religioase, dar și Ziua Muntelui Ceahlău, în atenția jandarmilor nemțeni

Pentru ca evenimentele anunțate în spațiul public pentru acest sfârșit de săptămână să se desfășoare în condiții de siguranță pentru participanți, jandarmii vor fi prezenți la „Festivalul Internațional de Folclor Ceahlăul”, în Piatra-Neamț și  Târgu-Neamț. Misiunile vor continua cu manifestările religioase, prilejuite de sărbătoarea „Schimbarea la față a domnului”, la lăcașurile de cult din județ care își serbează hramul: Mănăstirea Neamț, Nechit, Sihăstria și Sihla, Mănăstirea Ceahlău, și cele cultural-artistice cu ocazia „Ziua Fermierului” și „Ziua Diasporei” în localitățile Gâdinți și Doljești.

Jandarmii vor avea în vedere, în principal, protecția participanților, prevenirea și combaterea oricăror fapte care aduc atingere legilor și normelor de conviețuire socială, precum și depistarea, identificarea și dispunerea măsurilor legale împotriva celor care comit fapte antisociale, atât în zona de desfășurare a evenimentelor cât și pe traseele de afluire / defluire.

În zorii zilei de 6 august, jandarmii montani se vor afla pe traseele turistice din Masivul Ceahlău pentru menținerea ordinii publice, siguranța și îndrumarea turiștilor care vor urca pe munte pentru a admira piramida holografică și a sărbători Ziua Muntelui, dar și pentru a lua parte la slujba religioasă prilejuită de Hramul Mănăstirii Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt din Masivul Ceahlău. Ceahlăul este considerat un munte sfânt încă de pe vremea dacilor, iar acest fenomen care se produce anual, în primele zile ale lunii august și are intensitate maximă pe data de 6 august, atrage mii de turiști mai mult sau mai puțini experimentați sau pregătiți pentru o tură pe munte înainte de răsăritul soarelui.

Pentru ca ziua să fie într-adevăr una specială și fără incidente, jandarmii montani recomandă turiștilor să nu pornească la drum neechipați corespunzător, încălțămintea având un rol decisiv pentru a preveni și evita accidentările. Încălțămintea potrivită este o pereche de bocanci care să cuprindă glezna, cu o talpă aderentă și confortabilă, nu pantofi, șlapi sau sandale și în nici un caz încălțăminte cu tocuri.

Alegerea traseului se face pe măsura pregătirii fizice, psihice și tehnice a celui mai slab din grup și este recomandat să urmeze poteca marcată.         

Vremea pe munte este schimbătoare așa că o pelerină de ploaie sau o geacă impermeabilă cu siguranță își vor găsi loc în rucsac alături de o lanternă, o sticlă cu apă (nu suc, cafea sau băuturi alcoolice care scad rezistența organismului la efort) și un telefon cu bateria încărcată (atât pentru imortalizarea peisajelor dar și pentru a solicita ajutor, la nevoie, numărul de urgență 112 poate fi apelat și dintr-o zonă fără semnal).

Dacă sunteți într-o excursie cu cortul evitați să înnoptați în locuri izolate, nu aprindeți focul oriunde și nu lăsați la întâmplare resturile menajere!

Sărbătoriți muntele cum se cuvine!

Compartimentul Informare, Relații Publice și cu Publicul

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate