Marcel Ciolacu: „Toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități – de stat sau private – trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile”

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu, la finalul întâlnirii de lucru cu Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, și reprezentanți ai ANSVSA, ANPC, Inspecției Sanitare de Stat:

Astăzi, înainte de şedinţa cu colegii mei din Guvern, am fost într-un centru din Bucureşti, care a preluat o parte din persoanele cu dizabilităţi din aşa-numitele „azile ale groazei”. Am fost informat că toţi cei preluaţi au fost repartizaţi în funcţie de situaţia medicală a fiecăruia, fie în astfel de centre de îngrijire, fie în spitale. Aceasta este o situaţie temporară, dată de urgenţa momentului. Săptămâna viitoare, aceste persoane vor fi transferate în centre de specialitate, pentru a primi toate îngrijirile de care au nevoie. Sunt ferm convins că domnul ministru al sănătăţii o să iasă şi o să detalieze aceste lucruri.

Aş dori să le mulţumesc foarte mult oamenilor de suflet care au avut grijă de acești bătrâni sau persoane cu dizabilități în această perioadă, după suferințele și tratamentul la care au fost supuși.

Vreau să fiu foarte clar, nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei, iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru: avem de-a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul.

La fel ca și dvs., am văzut infractori, sunt peste tot în lume, asemenea ticăloși, asemenea cruzime, oameni dezumanizați total. Cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva; la fel, să vedem funcționari publici complici care, în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși.

Alături de colegii mei din Guvern, am discutat astăzi și avem trei priorități.

În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități – de stat sau private – trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi unul foarte scurt – o săptămână -, sub coordonarea prefecților.

În al doilea rând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat și bunurile, și casele, și pensiile. Complexitatea infracțiunilor este una care depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul Justiției ca soluționarea acestor cauze să fie o prioritate.

În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, dar și către ONG-urile care activează în domeniul social: avem nevoie de implicarea dvs. pe tot ce ține de latura socială, asistență, în primul rând pentru persoanele vulnerabile.

Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat, repet, o dezumanizare totală a unor persoane pe care eu nu le pot spune și nu le pot numi „oameni”.

Ministerul Muncii, începând de luni, va sta de vorbă cu toți reprezentanții cultelor, cu Secretariatul Cultelor și, nu în ultimul rând, cu ONG-urile, pentru acorduri pentru implicarea în această activitate.

Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulțime de instituții de control care își pasează vina una alteia. Trebuie regândit tot sistemul, de la autorizare, monitorizare și control; cine autorizează și care sunt condițiile de autorizare; cine monitorizează; ce monitorizează – intervale și proceduri clare -; cine verifică și ce verifică.

De aceea, vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ, astfel încât să nu mai existe portițe pentru nimeni. Cine are de făcut o treabă să o facă, iar cine nu-și face treaba să răspundă, iar cine nu înțelege să-și facă treaba să plece acasă. Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim, de fapt, de cele mai vulnerabile persoane: copii, bătrâni și persoane cu dizabilități.

Sunt ferm convins că, în viitoarea sesiune, împreună cu toți partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens. Vă mulțumesc mult.”, a declarat Marcel Ciolacu, Premierul României.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate