Marea dezamăgire a șefului Gărzii de Mediu Neamț: Activitate de siguranță națională, fără acces la laborator și fără permanență

Șeful Gărzii de Mediu Neamț, Iftime Petrariu, aflat aproape de finalul carierei, a început „să dea din casă”. Mai vocal ca niciodată, în cadrul celei mai recente ședințe de Colegiu Prefectural a vorbit despre o vulnerabilitate gravă în ceea ce privește siguranța națională. Practic, în cazul incidentelor de mediu, nu există la Neamț nicio metodă de laborator prin care să se poată analiza imediat probele de aer, apă sau sol. În cazul unui posibil atentat cu o armă biologică sau în cazul unui accident chimic, vom afla ce a fost, probabil de pe lumea cealaltă.

Oameni buni, facem o chetă de la populație, dacă statul nu-și permite să cumpere un autolaborator și să plătească încă vreo 2-3 angajați la Mediu pentru a asigura permanența?

„Sunt dezamăgit după 11 ani de zile, pentru că aș fi preferat pe final de carieră să văd 20 de comisari, nu 10, o mașină permanent în teren, să fie echipe de permanență. Atât mi-am dorit de mult lângă echipa asta de permanență să fie un autolaborator. Ca într-o oră, la fața locului, să putem lua probe de sol, de apă, de aer. Nu s-a făcut. În acest context vă informez că în județul Neamț suntem în ceea ce privește laboratoarele aproape inexistenți, în afară de câțiva indicatori de apă care se iau pe ici, pe colo. Nu se pot face măsurători imediate, la fața locului, la un incident de mediu la aer, la sol și la ape subterane. Nu avem cu ce, nici Agenția, și nici ApaServ. Eu vă spun că lucrurile așa stau, deși este o activitate de siguranță națională”, a declarat Iftime Petrariu în ședința de Colegiu Prefectural din 28 februarie.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate