Mari recorduri în achiziții publice pentru Flam Grup SRL 

O altă firmă din Neamț, Flam Grup, bate la ochi, fiind suspectă de achiziții aranjate pe linie politică. Cu o creștere a cifrei de afaceri spectaculoasă, în timp ce toată lumea e în recesiune, această firma bate record după record la proba de achiziții publice viteză.

Pentru cine nu știe cum se face o achiziție directă, iată care sunt pașii:
1. Instituția publică pe portalul de licitații o cerere de ofertă.
2. Firmele interesate analizează cererea și redactează o ofertă.
3. Oferta redactată de firma privată se urcă pe portalul de achiziții publice.
4. Instituția analizează oferta și dacă este bună o acceptă.

Pentru o firmă care are oameni angajați special pentru a urmări astfel de anunțuri și a redacta repede oferta este nevoie, de regulă, de un timp minim de câteva ore. În cazul în care cererea de ofertă și ofertarea sunt deja discutate dinainte între beneficiar și prestator, ideea cu portalul de licitații devine doar un circ ieftin care se poate observa din avion, deoarece este imposibil să parcurgi pașii de mai sus în câteva minute.

Iată câteva exemple de achiziții publice ale acestei firme, doar din ultimele 2 luni, asupra cărora planează suspiciuni rezonabile că au în spate fapte de corupție.

În 8 minute au văzut cererea de ofertă, au făcut oferta, au trimis-o, a fost analizată și acceptată oferta pentru lucrări de 2.203 euro la Școala nr.11. Cerere de ofertă publicată 24.11.2022 11:50 – Ofertă acceptată 24.11.2022 11:58.

Direcția de Sănătate Publică este de-a dreptul pe față, cu un record de achiziție de 2 minute. Adică în două minute firma Flam Grup a văzut cererea de ofertă a DSP, a redactat oferta, a trimis-o și DSP a acceptat-o. Cerere de ofertă publicată 09.11.2022 10:41 – Ofertă acceptată 09.11.2022 10:43.

O altă achiziție publică la un liceu în valoarea de 1.111 euro a fost rezolvată de aceeași firmă în doar 7 minute. Cerere de ofertă publicată 04.10.2022 15:30 Ofertă acceptată 04.10.2022 15:37. A doua achiziție directă la același liceu a durat ceva mai mult, aproape o oră, dar a meritat, căci a fost vorba de 14.844 euro. Cerere de ofertă publicată 04.10.2022 14:26 – Ofertă acceptată 04.10.2022 15:30.

Contactat telefonic, administratorul firmei Flam Grup, domnul Spanache Florentin, al cărui nume de familie este identic cu al unui șef de pe la PNL Neamț, a declarat că are oameni angajați care se ocupă de aceste achiziții și timpii fulgerători de ofertare se datorează profesionalismului angajaților și în niciun caz unor discuții prealabile avute neoficial cu beneficiarii.

Toţi cei care au făcut vreodată o achiziţie publică ştiu exact că este imposibil să o faci în câteva minute. Pentru restul oamenilor rămâne o întrebare simplă. Cum poate face cineva o achiziţie publică, care e o procedură complexă, în câteva minute şi orice muritor de rând dacă are nevoie de cea mai simplă hârtie de la o instituţie aşteaptă uneori zile întregi?

I.R.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate