Măsuri de punere în siguranță a unor obiective ale Mănăstirii Pângărați, afectate de alunecări de teren

În urma ședinței de astăzi, 26 aprilie 2023, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a fost emisă o hotărâre în baza căreia s-a aprobat Programul pentru punerea în siguranţă a obiectivelor, refacerea zonelor afectate şi monitorizarea factorilor de risc natural, ca urmare a alunecărilor de teren din satul Pângărați – Mănăstirea Pângărați.

La începutul lunii februarie 2023 a avut loc activarea unei alunecări de teren pe versantul S-V al amplasamentului, alunecare de teren ce pune în pericol mai multe obiective din cadrul Ansamblului Mănăstirea Pângărați, monument istoric înregistrat în Lista Monumentelor Istorice cod: NT- II-a-10637 (zid de incintă de pe latura S-V, biserica Voievodală „Sf. M. Mc. Dimitrie“, corpuri chilii pe latura N-V și S-V).

Pentru evaluarea situației, prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie mixtă, pentru stabilirea unor măsuri operative, în vederea gestionării cât mai eficiente a situației de urgență generată de alunecările de teren care afectează proprietatea Mănăstirii Pângărați.

În baza constatărilor, comisia a propus un program care prevede monitorizarea evoluţiei alunecărilor de teren de către persoane numite prin decizie de către starețul mănăstirii. De asemenea, s-a stabilit instituirea urmăririi continue a comportării în timp a construcțiilor afectate (urmărire specială), conform recomandărilor specialiștilor.

„Am dispus convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a aproba planul de măsuri necesar ținerii sub control a situației de la Mănăstirea Pângărați. O prevedere se referă la semnalizarea zonei adiacente zidului de incintă prin mesaje de avertizare, precum și interzicerea accesului personalului propriu, de deservire și pelerinilor, prin marcaj cu bandă avertizoare.

De asemenea, am dispus interzicerea utilizării corpului de chilii de pe latura N-V, acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare. În perioada următoare se vor pregăti machetele de documente necesare în caz de instituire a stării de alertă, precum şi actualizarea Planului de analiză şi acoperire a riscurilor, a Planului de evacuare în situaţii de urgenţă, a Planului de apărare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă specifice provocate de cutremure şi/sau alunecări de teren.

În situaţia constatării/înregistrării de date privind iminenţa unor deplasări semnificative ale maselor de alunecare în zonele afectate, se va proceda, în regim de urgenţă, la instituirea stării de alertă şi la evacuarea persoanelor și bunurilor din zona afectată/expusă pericolului.

Pentru punerea în siguranță a clădirilor și zidului de incintă se impune efectuarea în regim de urgență a demersurilor necesare în scopul realizării lucrărilor de consolidare stabilite prin expertiza tehnică executată“, a declarat Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate