Medalie de aur pentru rareșiștii coordonați de prof. Oniciuc la un concurs organizat de National Space Society of America

Vineri, 1 Aprilie 2022, au fost anunțate rezultatele de la concursul “Space Settlement Contest” organizat de National Space Society of America. În cadrul acestui concurs, ajuns la ediția a 29-a, elevii sunt provocați să-și imagineze cum ar arăta o societate în spațiu și cum ar funcționa sistemele care o susțin.

Proiectul realizat de echipa Colegiului Național Petru Rareș, numită “Neves”, a fost anunțat câștigătorul medaliei de aur la clasa a 11-a. Echipa “Neves” este compusă din 11 elevi, coordonați de dl. prof. Oniciuc.

Membrii echipei au specializări diverse, fiecare fiind premiant în aria să de expertiză. Aceștia sunt Apostol Alexandru, Armeanu Ștefan, Bărbieru Tudor, Berea Alexandru, Bistriceanu Traian, Cristescu Ilinca, Gheorghiu David, Scurtu Iancu Matei, Lupașcu Theodor, Verdeanu Mircea și Zăgărin Tudor. Despre ei, dl. prof. Oniciuc ne spune: Sunt elevi foarte buni, care merită să fie ajutați să ajungă unde își propun și invităm orice ajutor ar fi oferit.

În pregătirea acestui text, am mers și la membrii echipei, pentru a strânge câteva gânduri de final: Verdeanu Mircea, responsabil de muncă 3d din proiect ne spune: „Acest proiect a fost un efort comun. Suntem cu siguranță bucuroși că am obținut acest premiu, dar aș minți dacă aș spune că sunt complet mulțumit, deoarece întotdeauna se poate mai bine. În schimb am lăsat loc pentru următoarele generații să ne întreacă și sunt sigur că o vor face.”

De asemenea, Gheorghiu David, mintea din spatele societății de pe Neves relatează: „Nu cred că există activitate care să îmi fi schimbat viață mai mult decât Neves. Luni în șir singurul meu gând noaptea era cum să fac ca Neves să funcționeze. Nu pot pretinde că am reușit, dar lucrurile învățate pe parcurs și ideile la care am ajuns rămân o inspirație pentru mine și în continuare am dorința de a scrie despre ele.”

Tudor Bărbieru, forța creativă își împărtășește părerea:  „Sunt mulțumit de modul în care am lucrat toți, în echipaă Cred că se poate observa asta și în rezultat. Ținând cont că este a doua mea participare la acest concurs și deja am obținut aur, nu cred că se putea mai bine. Efortul depus a fost unul mare, dar cel puțin pentru mine, a meritat; fiecare secundă, minut, oră, toate s-au transformat într-o experiență minunată.”

Proiectul a reprezentat un efort susținut timp de 6 luni, însă echipa muncește în continuare pentru Neves. În urma anunțului, a sosit o invitație din partea ambasadoarei României la Luxemburg să își prezinte munca în cadrul Zilei Europene a Tineretului, organizată la Esch-sur-Alzette pe data de 9 mai. De asemenea, există în continuare șansa reală ca echipa să se deplaseze în America pentru a lua parte la ISDC 2022 (International Space Development Conference) care va avea loc între 27-29 Mai.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate